Am sa spun eu ceea ce Traian Basescu nu poate sa spuna. Criza guvernamentala, care, pe masura ce trece timpul, degenereaza in criza politica, pune in pericol, in cel mai nepotrivit moment cu putinta, stabilitatea statului roman. Si il vulnerabilizeaza. Il pune in imposibilitate de a reactiona prompt si energic daca si atunci cand va fi cazul. Iar asta se poate intampla chiar maine. La granita Romaniei, intr-unul dintre cele mai mari state europene, s-a declansat dupa unii o revolutie, dupa altii un razboi civil. Situatia poate degenera, creand in intreaga zona o stare conflictuala. Cum isi poate apara Romania interesele?
Eu nu cred ca in Ucraina are loc o revolutie. Si nici nu este vorba de un razboi civil. Revolutie nu poate fi, intrucat protestatarii, in ciuda fermitatii lor, urmaresc obiective diferite. In multe situatii, diametral opuse. Unii, poate ca cei mai multi, doresc integrarea in Uniunea Europeana si in NATO. Si sunt nemultumiti de optiunea facuta, in numele lor, de presedintele Ianukovici. Altii insa sunt extremisti. Rasisti. Xenofobi. Personaje extrem de violente. Care nu au niciun fel de legatura nici cu Europa, nici cu democratia. Nu poate fi vorba nici de razboi civil, pentru ca asta ar inseamna ca o parte a populatiei sa se lupte cu alta parte. La Kiev insa, razboiul are loc intre autoritati si serviciile secrete, pe de o parte, si cetateni de diverse orientari, pe de alta parte. Asa ca, dupa parerea mea, este vorba de o anarhie. Care creeaza o profunda instabilitate si poate genera interventii si confruntari militare sangeroase, declansate si desfasurate pe teritoriul statului vecin. Daca se creeaza o instabilitate in plan international, ea va afecta in primul rand regiunea respectiva. Prima tinta, in acest sens, ar putea fi Republica Moldova. Ceea ce ar insemna ca nu unul, ci doua state vecine ale Romaniei sunt inflamate.
Este o situatie tipica, in care oamenii politici responsabili ar trebui sa se concentreze, chiar si facand un pact de etapa, asupra interesului vital al tarii. Si care este acest interes? Ca statul, in asemenea imprejurari, sa fie extrem de stabil si extrem de puternic. Evident, nu in sens totalitar. Ci in planul coerentei. Dar cine este statul?
Am auzit in ultima vreme ineptii, rostite din pacate chiar de personalitati de prima marime, reprezentand democratii euroatlantice, conform carora, in Romania, garantul democratiei ar fi fie serviciile secrete, fie DNA si ANI, fie toate la un loc. Nu este o simpla paranteza ceea ce deschid eu aici. Intr-o democratie, acest lucru este imposibil. Daca un stat se bazeaza pe institutiile de forta, atunci acel stat este totalitar. Si poate deveni oricand fascist. Daca intr-un stat deciziile vitale le iau serviciile secrete sau institutii precum DNA si ANI, atunci respectivul stat, in loc sa devina puternic, se vulnerabilizeaza. In realitate, in orice democratie, serviciile secrete si alte institutii de forta nu trebuie sa faca altceva, facandu-si datoria, decat sa culeaga informatiile necesare, sa elaboreze sinteze utile si sa le puna la dispozitia decidentilor politici. Iar decidentii politici sa fie cei care sa hotarasca ce masuri trebuie sa ia o tara atunci cand, in imediata ei vecinatate, se declanseaza un incendiu.
Dar cine sunt decidentii politici? In primul rand, Parlamentul. Care, atunci cand se pune problema interesului national, are obligatia sa actioneze prompt, energic si unitar. In fata unor asemenea evenimente, nu ar mai trebui sa existe opozitie si putere si nici disensiunui. In al doilea rand, Guvernul. Guvernul trebuie sa lucreze cu toate motoarele turate la maximum si sa-si concentreze energiile pentru a proteja statul de eventualele efecte ale unui razboi in regiune.
De aceea, intelegand ca Traian Basescu nu poate sa spuna mai multe in calitatea sa de presedinte si de sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru a nu aduce grave prejudicii Romaniei, o fac eu si ar putea sa o faca si altii care, prin statut, pot fi mai slobozi la gura.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News