ATENȚIE cum sună CLAUZA din contract pusă special de dezvoltatorul imobiliar pentru un PROCES: Te lasă complet descoperit!

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Sunt clauze în contractele din imobiliare de vânzare - cumpărare care lasă cumpărătorii complet descoperiți. Mai mult, dezvoltatorii imobiliari care insistă să fie semnat contractul la ”notarul lor” reprezintă un semnal de alarmă, pentru că notarul ar trebui să fie în echipa opusă, a cumpărătorului, ca o protecție a acestuia. 

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a dat o serie de sfaturi celor care vor să investească, în acest an, într-o locuință. ”Urmăriți oportunitățile care pot apărea în zona apartamentelor deja construite, cele finalizate în care îți rezolvi foarte repede cu actele, cu utilitățile, proprietatea este a ta, poți să beneficiezi de pe urma ei repede.” a spus Adrian Asoltanie. În același timp, el avertizează că ”până nu știm în ce direcție merge acest conflict (n.r. războiul din Ucraina), aș recomanda să stăm puțin ”potoliți”, însă să stai potolit în imobiliare nu înseamnă să te duci să te culci, înseamnă să faci research, să-ți pui niște filtre pe site-urile de imobiliare, pe zonele care te interesează, pe genul de proprietăți pe care le cauți, pe preț, pe suprafață. Nu te oprește nimic să mergi la vizionări. Chiar dacă nu faci achiziții, e foarte importantă această perioadă în scop educațional: să câștigi experiență”. 

”Deși mulți optau ca-n perioadă de inflație să-și parcheze banii în imobiliare, apariția acestui conflict (n.r. războiul) a stricat jocurile și-n această direcție, pentru că s-ar putea să se aleagă praful de tot” a mai spus trainerul de educație financiară despre imobiliare ca investiție, în perioadele în care banii noștri își pierd puterea de cumpărare. 

Atenție la CLAUZELE puse de dezvoltatori 

Răspunzând mai multor întrebări de la cei care-l urmăresc și așteaptă sfaturi de la el, Adrian Asoltanie a afirmat că ”dacă ai plătit integral un apartament, nu poate să existe o creștere de preț (din partea dezvoltatorului, invocând creșteri de prețuri la materialele de construcții n.r.), asta este în mod clar o clauză băgată de notarul vânzătorului”. În cazul unui precontract, prețul se poate modifica de către dezvoltator, dacă s-a dat un avans mic, în funcție și de clauzele din contract. 

Trainerul de educație financiară a citit o clauză dintr-un ante-contract de vânzare - cumpărare, despre care spune că este ”pregătit dinadins pentru un posibil viitor proces”, iar, dacă se va ajunge la proces, ”te lasă complet descoperit” (n.r. pe tine cumpărător): ”Promitentul cumpărător declar că am luat la cunoștință și înțeleg că, prin semnarea prezentului contract de vânzare cumpărare, în forma autentică, nu am, nu voi avea și renunț la dreptul de a primi despăgubiri, daune, foloase, compensații sau orice alt tip de remediu, motivat de pierderea valorii, de prejudiciul direct sau indirect sau în vreun alt fel sau, în general, ca urmare a existenței și descoperirilor lipsurilor sau defectelor imobilului de la promitenta vânzătoare, urmând ca orice situație de acest fel să fie soluționată exclusiv între promitentul cumpărător și constructor”

”Ați observat cum este formulat? Nu a lăsat niciun fel de portiță pentru ce? Nu pentru mofturi, ci pentru descoperirea lipsurilor sau defectelor imobilului. Adică ți-a închis toate portițele, acesta fiind motivul pentru care nu dăm toți banii deodată” a spus Adrian Asoltanie.

De cele mai multe ori, notarul este desemnat de dezvoltator. ”În primul rând, dacă dezvoltatorul nu este de acord să semneze la alt notar decât la notarul lui, este un semnal de alarmă. Argumentul principal trebuie să fie următorul: eu, cumpărătorul, plătesc notarul. Notarul este de fapt în echipa de protecție a cumpărătorului” a spus trainerul de educație financiară. 

Mitul tranzacțiilor imobiliare cash de 40% 

El se așteaptă la o presiune de scădere a prețurilor în imobiliare, pe fondul scăderii și căutărilor. Expertul financiar a vorbit și despre mitul tranzacțiilor imobiliare cash, în proporție de 40%. Există o astfel de analiză în piață. Anul trecut, din aproximativ 800.000 de tranzacții, undeva peste 300.000 au fost cu ipotecă. ”Trebuie să avem în vedere că sunt inclusiv tranzacții între rude, tranzacții pentru mici parcele de teren, pentru căsuțe vechi. În perioada de pandemie a crescut foarte mult interesul pentru case la sat și parcele de pământ retrase. Există o doză foarte importantă de tranzacții de 10.000 de euro până la 30 - 40.000 de euro, care se fac mai mult cash. Achizițiile mari din centrele principale sunt făcute preponderent  pe bază de ipotecă.” a spus Adrian Asoltanie. Expertul financiar a explicat capcana lichidităților ca fiind ”o piață în care există o grămadă de bani, dar ei nu se mișcă, ceea ce duce la scădere economică, la blocaje pe piața imobiliară, duce poate și la niște blocaje pe bursă - care ce reprezintă, de fapt? Oportunități de investiții și de cumpărare”. 

Atenționare: Cocktail de CRIZE foarte periculos

El a vorbit și despre posibilitatea să urmeze ceea ce pentru Japonia s-a numit ”the lost decade”, o perioadă de mai bine de 10 ani fără creștere economică: ”Luați în calcul inclusiv această variantă în care orizontul tău de investiții va fi de nevoie”: ”Un maraton de 10 ani în care bursa nu scade, nu crește este copleșitor emoțional.” le-a spus Adrian Asoltanie celor care-l urmăresc pe grupul ”Viața și banii”, de pe rețeaua socială Facebook. În același timp, trainerul de educație financiară a vorbit despre ”un cocktail foarte periculos, format din criza economică, criza energiei - Energia este fundația economiei, nimic nu se mișcă în economie fără energie. Mi-e teamă că am afectat destul de serios fundația energetică a economiei, iar consecințele vor fi destul de periculoase și cineva va profita de acestea, criza pandemică, blocajele din zona aprovizionării/ a producției, conflictul militar din Ucraina care nu știm până unde și până când se va întinde.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel