Specialiștii ne atenționează la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm măști de protecție pentru a ne asigura că acestea sunt conforme și sigure.
La achiziția măștilor atât din farmacie sau din alte puncte de comercializare trebuie să fim atenți să identificăm următoarele informații pe eticheta produselor, informații ce trebuie să fie în limba română, avertizează InfoCons:
- Instrucțiuni de utilizare;
- Compoziția materialului utilizat;
- Elementele de identificare și caracterizare : denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului și adresa sediului în România;
- Existența marcajului CE;
- Declarație de conformitate;
- Informații privind depozitarea;
- Lotul sau numărul seriei ori alt element care să permită identificarea măștii;
- Menționarea mărimii măștii;
- Riscul împotriva căreia sunt destinate să protejeze;
- Măștile care sunt depozitate în cutii trebuie să fie ambalate la set sau individual;
- Adresa de internet la care poate fi accesată declarația de conformitate.
Cea mai simplă modalitate de a ne asigura că o masca este conformă este verificarea cutiei de ambalare a acesteia pe care este obligatoriu a fi inscripționat marcajul CE care asigura coformitatea cu standardul european SR EN 149:2001insotit de clasa FFP, sau marcajul N95 care asigura conformitatea cu standardul US Național for Occupational Safety and Health (NIOSH) și orientează asupra capacității de filtrare.
De asemenea pe cutie mai trebuie inscripționat pentru ce particule microbiene a fost testată masca, inclusiv existența protecției antivirale, dimensiunea particulelor filtrate și opțional standardul de testare pentru verificarea eficienței de filtrare antibacterienă (SR-EN 14683/2019).
Pentru măștile chirurgicale, consumatorul poate verifică direct dacă este alcătuită din trei straturi.
Criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească semi-măștile filtrante/ măștile faciale de uz medical sunt stabilite prin standardele:
o SR EN 149+A1:2010 - Aparate de protecție respiratorie. Semi-măști filtrante împotriva particulelor. Cerințe, încercări, marcare.
o SR EN 14683+AC:2019 – Măștile faciale de uz medical. Cerințe și metode de încercare
Cele trei caracteristici care le diferențiază sunt capacitatea de filtrare, respirabilitatea și rezistență la stropire.
Eficientă de filtrare minimă impusă de acest standard este de 95% pentru măștile de tip I și 98% pentru cele de tip ÎI și IIR, această determinându-se pentru particule cu o dimensiune medie de 3µm.
Măștile de tip filtre de particule, așa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 și FFP3
Prezența acestor valve asigurând doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosfera, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosfera.
Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe masca.
- numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;
- marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi:
- ,,NR", atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb;
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News