Utilizarea îndulcitorilor, atât naturali, cât și artificiali, este foarte frecventă în dieta noastră. Aceștia au câștigat teren ca înlocuitori ai zahărului, însă adevărata problemă nu este consumul lor, ci abuzul.
Publicitate
Simplul gest de a prepara o cafea presupune de mai multe ori adăugarea unui îndulcitor artificial care să îndulcească gustul amar caracteristic acestei băuturi.
Zaharina este din ce în ce mai folosită în Spania ca înlocuitor al zahărului. Cu toate acestea, deși de ani de zile și-a câștigat reputația de a fi un ingredient sănătos, în timp ce zahărul a fost caracterizat drept unul nesănătos, Organizația Mondială a Sănătății s-a hotărât asupra riscurilor sale pentru sănătate.
Potrivit OMS, ambele pot crește riscul cardiovascular, deși noi studii ar sugera că pericolele sunt și mai mari.
Aceasta este, pe scurt, concluzia la care a ajuns un nou studiu publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health, care s-a concentrat pe un anumit îndulcitor artificial, sucraloza. Consumul acestui indulcitor ar putea să afecteze ADN-ul celular, au stabilit cercetătorii, ceea ce crește în special riscul de a suferi de cancer.
Dintre gama variată de îndulcitori găsiți pe piață, se remarcă aspartamul, ciclamații, zaharina, acesulfamul K, sucraloza, taumatina, neohesperidina și ștevia, care sunt capabile să îndulcească între 50 și 2.500 de ori mai mult decât zahărul.
OMS spune despre ștevie că: „puterea sa de îndulcire provine din substanțe numite „glicozidă de steviol”, rezistentă la căldură, solubilă și nu are calorii.
Poate fi luată fără probleme de către persoanele care nu pot consuma aspartam, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori comerciali. În ciuda originii sale naturale, nu trebuie uitat că este un aditiv (E960) și, ca atare, are o doză zilnică acceptabilă stabilită (DZA: 4 mg per kg greutate corporală și zi), care nu trebuie depășită la adulți sau copii.
Recomandarea este ca zaharina, ștevia, zahărul sau alte opțiuni să fie consumate moderat. Niciuna nu este mai dăunătoare decât cealaltă, dar asta nu înseamnă cu sunt sănătoase. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Diferența este în consumator, în starea de sănătate a acestuia și în utilizarea îndulcitorului.
Potrivit unui studiu publicat de OMS: „Înlocuirea zaharurilor cu îndulcitori nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii ar trebui să ia în considerare alte modalități de a-și reduce aportul de zaharuri, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite”.
„Cel mai bun lucru pentru sănătatea noastră ar fi să consumăm alimente mai puțin dulci, dar aceasta să fie o sarcină educațională pe termen lung. De asemenea, este esențial să învățăm să gestionăm îndulcitorii pe care îi avem la îndemână și să alegem pe care să îi folosim”, potrivit OCU.
Motivul acestei afirmații este că dacă, de exemplu, adăugăm îndulcitor la cafea, în loc de zahăr, dar bem în mod regulat băuturi răcoritoare dulci, prăjituri, dulcețuri și alte produse îndulcite, consumul acestui ingredient este abuziv. Mai mult, cei de la OMS susțin că „ adevărata problemă nu este consumul de zahăr, ci abuzul lui”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu