Ați auzit vreodată de „calorii goale”? Care sunt alimentele și sau băuturile care le conțin?
Când vorbim despre „calorii goale”, ne referim la caloriile conținute în unele alimente care, pe lângă aportul de energie, nu oferă cantitatea potrivită de nutrienți utili.
Practic, acestea sunt alimentele sau băuturile nesănătoase, care tind să ne îngrașe fără a ne furniza vitamine, minerale, fibre și proteine.
Prin calorii „goale” înțelegem acele calorii conținute în unele alimente procesate, bogate în grăsimi, zaharuri simple și alcool și care au o valoare nutritivă scăzută, dată de deficitul de vitamine și săruri minerale.
În schimb, au o valoare ridicată de energie, care ne poate crește foarte mult aportul caloric și care ne face să căutăm alte alimente.
Trei trucuri care te vor ajuta să eviți kilogramele în plus
Nivelul ridicat de zaharuri, conținut într-un procent mare în alimentele cu calorii goale, crește glicemia, urmată de o stare de hipoglicemie.
Dar despre ce mâncare și băutură vorbim?
Spre exemplu, băuturile dulci sau sucurile de fructe conțin calorii goale, de aceea trebuie să citim etichetele și să verificăm prezența zaharurilor.
Este de preferat să consumăm dulcețuri cu conținut scăzut de zahăr și să alegem fructele proaspete în detrimentul ciocolatei. De asemenea, ar trebuie să evităm alimentele care conțin margarină.
Alimentele care conțin calorii goale sunt: chipsurile, bomboanele, guma de mestecat, alcoolul, alimentele, făcute din făină rafinată și zaharuri.
Alimentele aparent inofensive, care conțin calorii goale sunt: iaurt cu fructe, cereale procesate, biscuiți, băuturile vegetale dulci.
Ceaiul miraculos, care arde grăsimile, scade glicemia și colesterolul
Nu trebuie să eliminăm complet aceste alimente. Este important, să le consumăm cu moderație, fiind conștienți că nu ne furnizează nutrienții utili organismului. Prin urmare, este esențial să compensăm cât mai mult cu alimente sănătoase și naturale.
Vezi și:
Un metabolism rapid este esențial pentru a ne atinge greutatea ideală. Deși metabolismul rapid sau lent depinde foarte mult de genetică, există unele trucuri pentru a-l accelera și, prin urmare, pentru a slăbi rapid.
Unul dintre ele este să includem la micul dejun alimente care accelerează metabolismul. Multe alimente sunt perfecte pentru acest lucru, deoarece sunt bogate în carbohidrați complecși, fibre și proteine.
Iată care sunt cele mai bune alimente pe care ar trebui să le consumăm la mic dejun pentru a ne accelera metabolismul.
1. Cerealele integrale. Introducerea cerealelor integrale în dietă în locul cerealelor rafinate crește consumul de calorii în timpul digestiei și accelerează metabolismul.
Cerealele sunt o grupă alimentară importantă care include produse din grâu, orez, ovăz și orz. Cerealele integrale includ stratul exterior al cerealelor și se găsesc în făina integrală, fulgi de ovăz, orez brun, în timp ce cerealele rafinate sunt amidonuri care au fost procesate și descompuse și care nu aduc nutrienți importanți organismului, ci doar zaharuri.
Cum să nu te îngrași toamna. Alimentele care absorb grăsimile
2. Ouă (și proteine în general). Ouăle întregi sunt o opțiune excelentă pentru arderea grăsimii de pe burtă. De fapt, sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru pierderea în greutate, deoarece sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase, cresc sațietatea și au un conținut foarte scăzut de calorii.
În plus, toate alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și produsele lactate ajută la accelerarea metabolismului pentru câteva ore. Alimentele proteice, cum ar fi ouăle, cresc rata metabolică cu 15-30%, comparativ cu 5-10% pentru carbohidrați și 0-3% pentru grăsimi.
Zece alimente, cu un indice glicemic scăzut, te ajută să arzi grăsimea de pe abdomen. Lista completă
Cafea și ceai. Potrivit studiilor, cofeina poate ajuta la creșterea ratei metabolice cu până la 11%. În ceea ce privește ceaiul, combinația sa de cofeină și catechine poate ajuta la accelerarea metabolismului. Ceaiul verde este deosebit de bun, mai ales pentru reducerea grăsimii abdominale.
4. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Produsele lactate degresate (brânzeturi și iaurt cu conținut scăzut de grăsimi) oferă vitamina D și calciu, au un conținut scăzut de calorii și au un mare efect de sațietate. Proteinele din lapte acționează și ca stimulatori metabolici, astfel încât ajută la arderea mai multor calorii pe parcursul zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu