InfoCons trage un semnal de alarmă cu privire la produsele de post de pe rafturile magazinelor.
Fiecare dintre noi adoptă un regim alimentar după bunul plac, alții după starea de sănătate sau după recomandarea nutriționiștilor sau a doctorilor. Părerile sunt împărțite, unii oameni preferând să consume și produse de origine animală, alții însă, limitându-se doar la legume, fructe și pește.
”În special în această perioadă când sănătatea trebuie să fie prioritară tuturor, să fim mai atenți la alimentele pe care le consumăm și să citim întotdeauna informațiile de pe etichetă, iar dacă un ingredient nu îl înțelegem, nu știm ce înseamnă, mai bine lăsăm produsul la raft”, este recomandarea făcută de către reprezentanții InfoCons.
Postul Paștelui este abia la început și este considerat cel mai aspru și cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante de peste an. La ortodocși, postul Paștelui a început în data de 15 martie 2021, Paștele fiind sărbătorit pe data de 2 Mai.
Pe lângă multe variante pe care le putem lua în considerare, avem și pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care puse pe pâine alcătuiesc un sandwich simplu, rapid și gustos.
În urma studiilor pe care le-a efectuat InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandwich, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! Acesta poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.
Într-un astfel de sandwich putem găsi următoarele E-uri:
E407
22 (95.65%)
E621
21 (91.30%)
E301
16 (69.56%)
E150
14 (60.86%)
E330
13 (56.52%)
E481
11 (47.82%)
E452
11 (47.82%)
E415
11 (47.82%)
E472
10 (43.47%)
E451
10 (43.47%)
E120
10 (43.47%)
E635
8 (34.78%)
E508
5 (21.73%)
E412
5 (21.73%)
E316
4 (17.39%)
E466
3 (13.04%)
E516
3 (13.04%)
E472a
2 (8.69%)
E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
E160b - colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;
E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
E160 - Beta-caroten
E170 - Carbonat de calciu
E200 - Acid sorbic
E223 - Metabisulfit de sodiu
E262 - Acetat de sodiu
E263 - Acetat de calciu
E270 - Acid lactic
E282 - Propionat de calciu
E300 - Acid ascorbic
E304i - Palmitat de ascorbil
E322 - Lecitină
E330 - Acid citric
E471 - Mono și digliceridele acizilor grași
E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași
E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu
ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
4. Un pahar cu Lapte de soia în care putem cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).
5. O bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News