Deşi Sărbătorile de Paşti constituie un prilej de mare bucurie pentru fiecare dintre noi, în acest an nu le vom putea petrece conform tradiţiilor moştenite de la bunicii noştri, aflându-ne în plin context epidemiologic legat de pandemia Covid-19.
Direcţia de Sănătate Publică îndeamnă la cumpătare, responsabilitate şi decenţă, evitând excesele alimentare, cu atât mai mult cu cât aceste sărbători sunt precedate unei perioade lungi de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi.
Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este "moderaţie".
1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.
2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
3. Puteţi înlocui carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
4. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!
6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
7. După o masă bogată nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri.
8. Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:
- nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;
- nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;
- nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
- nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
- păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
- menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News