EXCLUSIV  Atenție la consumul de sare! Cătălina Arsenescu Georgescu: Noi consumăm o lingură. Copiii să învețe să nu mai pună solnița pe masă

Cătălina Arsenescu Georgescu (Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iasi) a fost prezentă la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, organizată de DC News, unde a vorbit despre importanța educației sanitare.

Vârsta noastră reală este vârsta vaselor de sânge și doar noi putem să administrăm această vârstă, pentru că greșelile le facem noi, cu bună știință. Aș vrea să menționez că toate progresele, pe care nu le putem nega, au dus la o creștere a speranței de viață, chiar cu ani buni, între 5 și 10 ani”, a spus Cătălina Arsenescu Georgescu.

„Haideți să ne gândim, în țările nordice avem o speranță de viață medie de 80-85 de ani. Noi suntem pe la 70-75 de ani, cu o diferență de gen care, din păcate îi dezavantajează pe bărbați”, a spus Cătălina Arsenescu Georgescu, adăugând: „Dar de ce greșim? Progresele în lumea medicală se întâmplă peste tot, ajungem să spunem că speranța de viață este importantă, dar ce valoare mai are aceasta dacă nu avem o calitate a vieții pe măsură? Calitatea vieții înseamnă că te poți bucura de tot ce înseamnă o viață frumoasă, dar lucrurile acestea le delimităm noi înșine.”

„Aici intervine educația medicală care trebuie să crească și să înceapă chiar din școală. Nu este o vorbă în vânt, educația sanitară, educația medicală, direcționată, trebuie să existe încă din școală”, a subliniat Cătălina Arsenescu Georgescu.

„Legat de taxarea sării, noi în mod normal ar trebui să consumăm mai puțin de o linguriță, în timp ce noi consumăm o lingură de sare. Gândiți-vă la această diferență! Așa ajungem la educația sanitară, unde copiii trebuie să învețe să nu mai pună solnița pe masă, să nu mai adauge în mâncare, deci să nu mai facă gesturile pe care le văd la părinți. Totodată, dacă copilul vede că părintele este sedentar, așa va face și el, iar dacă părintele nu va duce copilul la o piscină sau undeva să facă sport, așa se va obișnui copilul. La școală lucrurile se pot corecta foarte bine”, a concluzionat Cătălina Arsenescu Georgescu.

Insuficiența cardiacă, boala cea mai gravă din cardiologie. Dragoș Vinereanu: ”E consecința tuturor celorlalte boli!” Perspective noi de tratamente

Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Comisiei de Cardiologie, din cadrul Ministerului Sănătății, a fost prezent la conferința „Cardiologie. Știi cât mai are de trăit inima ta?”, organizată de DC News, unde a făcut numeroase precizări importante.

„Insuficiența cardiacă este boala cea mai gravă din cardiologie, pentru că este consecința tuturor celorlalte boli. Pe de altă parte, știm că insuficiența cardiacă este cea mai mortală boală din cardiologie. (...) Din fericire, în ultimii ani, au apărut terapii importante pentru insuficiența cardiacă și mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziție, cât și la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcție mai bună”, a spus Dragoș Vinereanu.

„Dintre medicamentele care au apărut (...), este o medicație care inițial a fost utilizată în diabetul zaharat, iar ulterior s-a dovedit că are un rol important și în insuficiența cardiacă”, a explicat medicul.

„E important, iar asta este unul dintre elementele pe care noi încercăm să le discutăm cu Ministerul Sănătății și, în special, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ca acest tratament să fie disponibil, în așa fel încât să poată fi administrat de către cardiologi pentru insuficiența cardiacă și să fie rambursat de către Sistemul Național de Asigurări de Sănătate. În al doilea rând, acest tratament trebuie să fie administrat așa cum este recomandat de către ghidurile internaționale, (...) în așa fel încât să nu apară decompensările, să nu apară spitalizările, să nu apară complicațiile majore ale insuficienței cardiace”, a zis Dragoș Vinereanu.

„Ce am realizat foarte important este că avem această campanie pe care am inițiat-o în urmă cu o săptămână și jumătate, legată de conștientizarea populației, în ceea ce privește simptomele insuficienței cardiace. Îi mulțumesc maestrului Cotabiță pentru implicarea pe care a avut-o, ne dorim ca populația să știe cât mai bine simptomele, semnele de insuficiență cardiacă, în așa fel încât prezentarea la medic să se facă cât mai repede, tratamentul să fie inițiat cât mai repede, pentru că, așa cum spuneam, cu cât inițiem tratamentul mai repede, cu atât efectele sunt mai bune”, a subliniat Dragoș Vinereanu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel