Două noi substanțe psihoactive periculoase au fost descoperite de polițiști și vor fi introduse la Legea 143!
Comisar-șef Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, a fost invitată la emisiunea Culisele Justiției, moderată de Laura Duță și a vorbit, printre altele despre două noi substanțe psihoactive periculoase descoperite de polițiști.
"Sunt mai multe substanțe la nivel european. Două au fost descoperite în capturile colegilor de la Poliția Română, pe care la nivelul Ministerului Afacerilor Interne le vom introduce în tabelul anexă la Legea 143", a spus comisar-șef Ramona Dabija.
"Acestea două, cât de periculoase sunt?", a întrebat Laura Duță.
"Ca orice drog, sunt foarte periculoase, mai ales că vorbim despre noi substanțe psihoactive. Sunt substanțe sintetice, fabricate în laborator, care au efect stimulant. Și dacă vorbim despre începutul de an școlar, așa cum ați spus, de multe ori, tinerii apelează la astfel de substanțe, pentru a avea mai multă energie, fals acest lucru! În realitate, nu fac decât să genereze dependență, să se instaleze foarte rapid dependența. Efectul lor este foarte rapid. Acea falsă energie care o dau nu ascunde decât problema ta de a gestiona emoțional timpul pe care îl ai la dispoziție", a declarat comisar-șef Ramona Dabija.
"Îți dă energie, dar, pe de altă parte, îmi spuneați că îți dă și letargie. Am văzut acei tineri care se droghează și ați spus că sunt așa numitele droguri legale, dar nu sunt deloc legale, sunt foarte periculoase, pot duce chiar la deces, asta e important să înțeleagă oamenii! Cât de periculoase sunt la modul de efecte? Vorbim despre efectul acela pe care îl au și ulterior", a întrebat Laura Duță.
"Efectul drogurilor este foarte nociv, nu doar pentru starea fizică a persoanei, dar și pentru starea psihică. Și, într-adevăr, ați văzut persoane, mai ales în străinătate, sunt observați acei zombie, adică persoane care pot utiliza aceste noi substanțe psihoactive, cum sunt ele cunoscute și care îi transformă, de fapt, în niște persoane, să spunem, care nu se gândesc la nimic, nu acționează, care nu se gândesc decât cum să își procure următoarea doză până își trece efectul", a zis comisar-șef Ramona Dabija.
"Și cât de greu este să renunțe la ele, atât psihologic, emoțional, dar și fizic? Pentru că sunt aceste efecte de care v-am întrebat. Ei cu greu își revin la o viață normală, dar nu imposibil!", a replicat Laura Duță.
"Consumatorii de droguri sunt, de fapt, niște bolnavi cronici. Nu există o magie care să se facă și efectul să treacă și să spună că de astăzi se lasă de droguri. Într-adevăr, cei care consumă și apelează la astfel de substanțe, de multe ori, spun că Eu pot controla, oricând pot depăși această problemă! În realitate, cazurile pe care noi le vedem, în practica de zi cu zi, ne arată că procesul în primul pas de la a consuma și a reveni la o viață normală este unul îndelung, pe viață, care nu se poate face decât cu ajutor specializat, pe trei planuri: medical, psihologic și social.
Drogurile, așa cum spunem la Agenția Națională Antidrog, sunt o problemă care ne vizează pe toți. Un singur consumator, într-o comunitate, afectează întreaga comunitate, iar persoana afectată trebuie să primească ajutorul tuturor celor dragi, în primul rând, tuturor celor din jurul său și împreună să ne schimbăm și să analizăm de ce s-a ajuns la acest consum", a mai spus comisar-șef Ramona Dabija, la Culisele Justiției.
Vezi emisiunea integrală aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News