Atenție la modul în care consumați fructele. Greșeala făcută de mulți români

Foto Pexels
Foto Pexels

Cât de bune sunt, de fapt, fructele pentru sănătatea noastră aflăm de la expertul în boli metabolice și nutriție Laura Ene.

Alegeri prezidentiale 2024

„Dragile noastre fructe, de multe ori, cea mai ușoară masă de seară. Din păcate, pentru corp, pentru ficat, pentru pancreas, este una dintre cele mai grele tipuri de mese pe care le putem alege. Fructele seara nu ne ajută. Iar fructele, nu neapărat că au contraindicații, fructul este cel mai bun desert, cea mai bună formă de a mânca ceva dulce. Însă, la fel cum desertul se mănâncă într-o cantitate moderată, la fel și fructele. 

Cu siguranță cu toții știm că fructele au o mulțime de vitamine și minerale, dar ne oprim aici. Nu mai știm că au foarte mult zaharuri și da, au foarte multe vitamine, minerale, antioxidanți, polifenoli, toate formulele acestea care ne ajută să ne păstrăm sănătatea, însă, ce nu știm, este că ele nu se găsesc în suc. Foarte mulți dintre noi stoarcem fructele în speranța că vom câștiga mai multe fructe odată, însă, de fapt, pierdem tot ce este cu adevărat important în fruct, adică fibra și antioxidanții, care nu plutesc în suc și care stau lipiți în fibra fructului. 

Așadar, fructele se consumă cu porția, ca desert, le putem consuma între mese sau imediat după masă. Este vorba despre toleranța digestivă a fiecăruia, faptul că am tot auzit că fructele, dacă le mâncăm după masă, fermentează. Din punctul meu de vedere, este minunat să vină ca un dop peste ce am mâncat și să ne sigileze senzația de sațietate. Prefer să ofer un fruct la desert decât o prăjitură. Există multe persoane care au patologie colonică, patologie gastro-intestinală, colită de fermentație, colon iritabil, care nu tolerează combinația de alimente cu fructe. (...) Important e să nu punem fructele seara și să nu depășim mai mult de două porții pe zi. 

O dietă numai cu fructe nu știu cât de potrivită este pentru că fructul are apă, are carbohidrați și cam atât. Nu are din celelalte principii nutritive. Sigur că sunt și fructe oleaginoase, precum nucile, alunele, migdalele sau avocado, care au mult ulei. Și atunci fructele nu reprezintă alimentul complet. (...)

Fructele nu țin de foame, mai ales cele acide.

Plus că cele acide pot deranja sucurile gastrice și pot deranja o gastrită care stă la pândă, mai ales într-o cură de slăbire în care mâncăm mai multă salată, mai răbdăm și de foame, întotdeauna trebuie să fim atenți la patologia care se poate asocia unei diete de slăbit.

În principiu, niciun fruct nu îngrașă dacă nu este consumat în exces”, a spus Laura Ene la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel