Atenție la sticlele de plastic din care bei apă. Fizician: În cele de jumătate de litru, mai multe toxine. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Fizicianul Silviu Gurlui a explicat cum ne putem îmbolnăvi bând apă din sticle de plastic.

"În cazul depozitării pe termen lung, chiar și la temperaturi optime, sunt cercetări făcute care rată că spre conținut sunt difuzați compuși chimici, mai mult sau mai puțin nocivi. Cu atât mai mult, este evident, că atunci când temperatura crește spre 40 de grade, poate chiar mai mult, și incidența razelor solare crește. Acestea pot fi un catalizator. Crește rata de migrare a compușilor chimici din pet.

Sunt mai mulți compuși chimici care se regăsesc în astfel de pet-uri. Între cei mai importanți sunt cei pe bază de stibiu. O depozitare de până la șase luni poate să crească cantitatea de stibiu în apă, cu aproximativ 90%. De asemenea, se știe faptul că pentru apa carbogazoasă, această incidență a migrării acestor compuși este mai mare, decât la apa plată.

Este cunoscut că în cazul sticlelor pentru cantități mai mici, cele de jumătate de litru, față de cele pentru cantități mai mari, se transferă mai multe toxine în apă. Incidența razelor solare la amiază, deci atunci când și intensitatea radiațiilor solare este mai mare, și efectul poate fi de asemenea mai mare.

"Afectează sănătatea oamenilor"

 

Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace și de alte tipuri. Dacă incidența este mare, pe termen lung suntem expuși, pentru că acestea se adaugă la ce este în aer. Atunci putem să vorbim despre cancer pulmonar, de afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv, despre o serie de mutații. Deci sunt factori cancerigeni.

Să vă dau un exemplu: dacă trecem de la 20 de grade Celsius la 40 de grade, cantitatea de stibiu transferat în apă, crește de aproximativ 10 ori, într-un interval de timp de aproximativ două luni de zile", a spus fizicianul Silviu Gurlui pentru Digi24.

"Dacă pe raft este o sticlă caldă, să nu o iei, să atragi atenția operatorului economic că acea sticlă este fierbinte. Există cazuri în care sucurile sunt bombate. Fie că vorbim de pet-uri, fie că vorbim de cutii de carton, e clar că produsul respectiv a intrat într-un proces de alterare și trebuie retras de la comercializare", a spus Paul Anghel, director general ANPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel