ATENȚIE la știrea ”Pacienți morți după vaccinare”! Secretar de stat: Subiectul e atât de suculent încât nu se va abține nimeni să nu vină cu fake news-uri

Secretarul de stat în MInisterul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, a vorbit despre cum poate fi combătut fake news-ul în timpul pandemiei Covid-19 și care sunt îndatoririle și responsabilitățile față de societate ale autorităților.

„Cu siguranță au apărut și vor apărea multe fake news-uri, pentru că subiectul este atât de suculent încât nu se va abține nimeni să nu vină cu fake news-uri. Am văzut acum o săptămână cazul acelei persoane din Mexic care a dezvoltat o encefalomielită aparent post-vaccinală, am văzut astăzi cazul în presă cu fake news-ul cu asistentul medical care a prezentat și a decedat, din păcate, în urma unui infarct miocardic la două zile de la vaccinare”, a transmis dr. Moldovan, într-o conferință despre vaccinarea anti-Covid-19 organizată de Colegiul Medicilor din România.

Replicile și demontările științifice trebuie să vină imediat

„Cred că trebuie cu toții să ne așteptăm la astfel de reacții și cred că este extrem de important ca replica noastră ca și comunitate științifică să fie extrem de promptă și pe fază, pentru că, în momentul în care o astfel de informație rămâne în spațiu necombătută, ea va crește exponențial”, a continuat secretarul de stat.

Informațiile, pe înțelesul tuturor

„Este foarte important să învățăm populația să se informeze din surse corecte, să aibă acces la sursele medicale care sunt sursele verificate, însă și aceste surse trebuie adaptate capacității de înțelegere a populației care le studiază. Dacă vom veni cu informații foarte medicale, foarte științifice pentru cei care nu au pregătire medicală, cu siguranță va fi greu să urmărească și să înțeleagă mesajul acelui comunicat”, a mai fost de părere dr. Andreea Moldovan.

Transparență, onestitate și corectitudine din partea oficialilor

„De asemenea, pe lângă o reacție promptă și informații adecvate populației, cred că este esențial să fim transparenți, onești corecți. Atunci când vii cu o informație medicală corectă, cu siguranță impactul ei asupra celor care ar fi încă tentați să creadă în fake news-uri va fi cel scontat. Ca o reacție la fake news-uri, aș propune promptitudinea în reacție, informarea populației pe căi științifice corecte, dar adaptate capacității de înțelegere a tuturor persoanelor și cu cuvinte adecvate, pictograme. De asemenea, cred că este extrem de importantă onestitatea din partea noastră. Trebuie să știm exact ce fel de reacții adverse apar, în ce proporție”, și-a încheiat medicul intervenția în dezbaterea Colegiului Medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel