Nu doar nuci, căpșuni și crustacee. Din cauza gradului ridicat de periculozitate, Statele Unite au inclus susanul printre principalii alergeni.
Nu doar la nuci, căpșuni și crustacee. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți la susan pentru a nu risca urticarie, sufocare și alte reacții alergice. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a decis includerea acestor semințe în categoria alergenilor majori.
Începând cu 1 ianuarie 2023, alimentele care conțin susan vor fi supuse unor cerințe de reglementare specifice, inclusiv cele privind etichetarea și producția. Regula se bazează pe un document cheie referitor la alergiile alimentare: Legea privind siguranța, tratamentul, educația și cercetarea în alergii alimentare (Faster), care adaugă această sămânță la alte opt alimente potențial periculoase, cum ar fi laptele, ouăle, peștele, crustaceele, nucile, arahidele, grâul și soia.
Potrivit Agrifood, în Statele Unite, în fiecare an, peste 50 de milioane de oameni suferă de diferite tipuri de alergii, care reprezintă a șasea cauză principală de boli cronice, potrivit datelor de la Fundația pentru Astm și Alergie din America. Mai exact, conform datelor publicate de FoodAllergy.org, aproximativ 0,23% dintre copiii și adulții din SUA sunt alergici la susan. Reacțiile întâlnite pot varia de la urticarie până la anafilaxie.
Alergia la susan poate provoca diferite efecte în timp. Simptomele pot fi cutanate, gastrointestinale, cardiovasculare și respiratorii. Manifestările pot include: dureri abdominale, diaree, greață, vărsături, crampe stomacale.
La nivelul pielii pot apărea urticarie, mâncărime sau eczeme. Alergia se poate manifesta și sub formă de congestie nazală, respirație șuierătoare, tuse repetată, precum și gât blocat și dificultăți la înghițire. Printre cele mai grave simptome se poate ajunge la șoc, colaps circulator și leșin, până la anafilaxie.
Semințele de susan sunt bogate în proteine și grăsimi, în timp ce carbohidrații reprezintă 20% din acest aliment. Datorită puterii lor calorice ridicate, sunt considerate bombe energetice în miniatură. De asemenea, sunt bogate în minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor și fier. În primul rând, însă, conțin cantități mari de calciu. Datorită acestor proprietăți, sunt cunoscute a fi eficiente în prevenirea osteoporozei și considerate o alternativă valabilă pentru cei care nu pot lua produse lactate din cauza intoleranțelor alimentare. Ele sunt de fapt eficiente pentru întărirea oaselor și a dinților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News