Atenție la un detaliu de pe eticheta produselor alimentare: Cantitatea de sodiu. Descoperă și alte secrete care te feresc de pericole pentru sănătate

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

În cea mai mare parte a istoriei omenirii, mâncarea a fost dificil de găsit, iar oamenii s-au luptat cu foamea și malnutriția. Dezvoltarea procesării alimentelor a ajutat la transformarea pozitivă a mediului alimentar și a sănătății. 

Conservarea și apoi congelarea au făcut ca legumele și fructele să fie disponibile pe tot parcursul anului; pasteurizarea a oprit focarele de infecție bacteriană din lapte; conservanții au prevenit deteriorarea și au prelungit perioada de valabilitate; iar îmbogățirea a permis făinii rafinate să devină aliment de bază fără risc de malnutriție. Mâncarea sigură a devenit disponibilă oricând, oriunde și la un preț relativ ieftin. Acum, s-ar putea ca pendulul să fi oscilat prea mult în direcția opusă. 

Procesarea a trecut de la conservarea alimentelor, creșterea conținutului de vitamine și îmbunătățirea siguranței la crearea de produse alimentare complet noi: gustări irezistibil de crocante din făină rafinată, sare și arome; băuturi dulci care nu au văzut niciodată o bucată de fruct; și tot felul de alimente cu puține sau deloc ingrediente în forma lor intactă, naturală.

Acestea includ de obicei culori, arome, emulgatori și alte ingrediente artificiale concepute pentru a intensifica aroma, senzația și pofta. Deși această descriere nu este foarte apetisantă, aceste alimente „ultraprocesate” sunt adesea atractive, foarte gustoase, ieftine, gata de consumat. Spre deosebire de alimentele ultraprocesate, alimentele neprocesate sunt în forma lor originală (cum ar fi fructele, nucile sau ouăle).

Consecințe grave asupra sănătății

Bolile și problemele în care dieta joacă un rol, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer, sunt responsabile, în mod colectiv, pentru aproape 70% din decese, la nivel mondial. Dovezile sugerează că prevalența în creștere a acestor boli și epidemia de obezitate la nivel mondial sunt legate de creșterea alimentelor ultraprocesate foarte gustoase și ușor disponibile.

Pentru alimente precum băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, o legătură cu consecințele negative asupra sănătății a fost deja bine stabilită. Dar aceste produse foarte procesate nu sunt singurii vinovați. Carbohidrați procesați, precum multe produse făcute cu cereale rafinate; cereale pentru micul dejun; batoane energizante, chipsurile și alte gustări sărate, alcătuiesc cel mai mare grup al acestor produse omniprezente.

Un studiu observațional realizat în Franța în 2019 a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, deserturile, băuturile dulci, carnea procesată și mesele gata preparate, a fost asociat cu un risc mai mare de deces în rândul adulților de vârstă mijlocie. În 2020, un alt studiu observațional realizat în Franța a constatat că o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet de tip 2.

O analiză din 2021 a constatat că un consum mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu risc crescut de supraponderalitate, obezitate, obezitate abdominală, mortalitate de orice cauză, sindrom metabolic, boli cardiometabolice, fragilitate, sindrom de colon iritabil, indigestie recurentă, cancer (sân și în general), și depresie la adulți. De asemenea, a fost asociată cu respirația șuierătoare (dar nu cu astmul bronșic), cu sindromul metabolic la adolescenți și cu dislipidemie (niveluri nefavorabile ale colesterolului și trigliceridelor din sânge) la copii.

Ce trebuie făcut

Consumul cât mai multor alimente întregi și minim procesate, cum ar fi fructe, legume, nuci, semințe, fasole, linte, cereale integrale, iaurt, lapte, brânză, ouă și fructe de mare proaspete sau congelate, carne de pasăre. Carnea slabă este o modalitate excelentă de a limita automat opțiunile ultraprocesate.

Toate alimentele ambalate sunt procesate într-o anumită măsură. Listele de ingrediente care sunt scurte și conțin în mare parte nume de alimente reale sunt un început bun atunci când căutați alimente mai puțin procesate (listele lungi sunt bune dacă majoritatea cuvintelor sunt recunoscute, ca în cazul unei supe cu o listă lungă de legume).

Conservele sunt mai mult procesate decât congelate sau proaspete, dar cele cu doar câteva ingrediente (cum ar fi legumele conservate cu conținut scăzut de sodiu, fructele în suc 100% și tonul de pește) sunt încă o alegere mult mai bună decât nuggets de carne ultraprocesate și produsele ambalate pline de arome artificiale, coloranți, emulgatori și conservanți.

Dacă nu puteți găsi un înlocuitor neprocesat pe care doriți să îl luați în considerare, căutați produse procesate minim, cu cele mai puține ingrediente artificiale, zaharuri adăugate și sodiu (mai puțin de 5% Valoarea zilnică de sodiu per porție este în general scăzută și mai mult de 20% este mare ).

Preparați-vă propriile salate, boluri în stil mexican și alte opțiuni din ingrediente proaspete (doar să evitați toppingurile din carne procesată, cum ar fi șunca sau bucățile de bacon).

Căutarea modalităților de a minimiza alimentele ultraprocesate este un pas excelent spre îmbunătățirea calității dietei și, în cele din urmă, protejarea sănătății, potrivit medicalxpress.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel