COD PORTOCALIU  Atenţie, români. Viscol şi ninsori abundente la munte, până pe 31 ianuarie

Fotografie creată de Kristin Vogt, de la Pexels
Fotografie creată de Kristin Vogt, de la Pexels

ANM a emis o avertizare COD PORTOCALIU de viscol şi ninsori abundente valabilă până pe 31 ianuarie. 

Publicitate

Astfel, de duminică, 30 ianuarie, ora 10:00, până pe 31 ianuarie, ora 8:00, este în vigoare un cod portocaliu de vreme rea pentru zonele montane de la altitudini mai mari de 1600 m. Se anunţă viscol puternic şi ninsori abundente, dar şi rafale de vânt de până la 140 km/h. Ninsorile vor fi abundente îndeosebi în Carpaţii Orientali, transmite ANM. 

Tot până pe 31 ianuarie la ora 10:00, este în vigoare şi un cod galben de vreme rea. În Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, și în sud-vestul Munteniei, iar pe parcursul zilei de duminică (30 ianuarie) și în Banat și Crișana temporar vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55...65 km/h, și pe suprafețe mici de peste 70 km/h. La munte rafalele vor depăși 90...100 km/h, zăpada spulberată, iar vizibilitatea va fi scăzută.

Cum va fi vremea în Bucureşti 

La noapte, în Bucureşti cerul va fi variabil cu unele înnorări în a doua parte a nopții. Vântul va sufla sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări spre dimineață. Temperatura minimă va fi de -5...-3 grade.

Pe parcursul zilei de duminică, vremea va fi vântoasă, dar caldă pentru sfârșitul lunii ianuarie. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 45...55 km/h. Cerul va fi variabil cu unele înnorări la începutul intervalului. Temperatura maxima va fi de 8...9 grade, iar cea minima se va situa în jurul valorii de 0 grade.

„Comoara istorică“ de la ANM. Ancuța Manea, cercetător: O realizare extraordinară a lui Ștefan Hepites

Ancuța Manea, cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, a vorbit, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, despre „comoara istorică“ pe care o deține instituție unde profesează, ca urmare a muncii fizicianului și meteorologului Ștefan C. Hepites.

„Informațiile pe care le-am recuperat până în momentul de față ne spun că, la nivelul anului 1884, pe teritoriul Regatului României existau 3 stații meteorologice și 10 posturi pluviometrice, deși anumite stații sunt menționate chiar de Hepites că ar fi existat sporadic pe teritoriul Regatului, dar nu a putut să facă recuperarea acestor informații. Existau București-Filaret, Brăila și Sulina.

În ceea ce privește partea aflată sub Imperiul Asutro-Ungar, a rezultat că existau 37 de puncte de numărare. Aș putea să enumăr Arad, Bistrița, Târgu Mureș, Brașov, Ocna Șugatag. După 10 ani de activitate, în 1895, rețeaua din Regat ajunsese la 340 de puncte de măsurare care cuprindeau atât stații meteorologice de diferite categorii, cât și posturi pluviometrice.  Deci, munca lui Hepites s-a concretizat și în sporirea extraordinar de mare a punctelor de colectare", a declarat aceasta. VEZI MAI MULTE AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel