Extinderea continuă a epidemiei de coronavirus (Covid-19) va duce în 2020 la o creştere a economiei globale sub nivelul înregistrat în 2019, a avertizat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.
În raportul din ianuarie 'World Economic Outlook', FMI previziona un avans al PIB-ului global de 2,9% în 2019 şi de 3,3% în 2020. În februarie, Kristalina Georgieva avertiza că extinderea rapidă a epidemiei va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale. 'Creşterea din acest an va fi sub nivelul de anul trecut', a afirmat şeful FMI la o conferinţă de presă desfăşurată la Washington, dar refuzând să spună dacă virusul ar putea duce la o recesiune pe plan global. 'În acest moment este dificil de estimat durata epidemiei', a declarat Georgieva, adăugând că eficacitatea măsurilor luate pentru a compensa efectele epidemiei va juca un rol cheie în evaluarea impactului economic. Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunţat luni că sunt pregătite să ajute statele membre să rezolve dificultăţile provocate de răspândirea rapidă a epidemiei, inclusiv prin finanţare de urgenţă.
Într-o declaraţie comună, cele două instituţii au preciza că se concentrează în special asupra ţărilor sărace, unde sunt cele mai slabe sisteme de sănătate, şi au cerut statelor membre să întărească supravegherea stării de sănătate şi sistemele de reacţie pentru a ţine sub control extinderea epidemiei. 'Cooperarea internaţională este esenţială pentru a face faţă impactului virusului Covid-19 asupra economiei şi al sănătăţii', se arată în comunicatul Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. FMI a precizat că dispune de o gamă largă de facilităţi şi instrumente pentru a ajuta ţările să răspundă impactului economic al epidemiei. De asemenea, instituţia financiară a explicat că poate majora actualele programe de creditare pentru rezolvarea necesităţilor urgente. De exemplu, în 2014, FMI a acordat fonduri suplimentare mai multor state - Guineea, Liberia şi Sierra Leone - pentru a lupta împotriva epidemiei de ebola. Fondul Monetar poate atenua povara datoriei în scopul de a ajuta cele mai sărace ţări să-şi rezolve dificultăţile provocate de dezastre şi poate ajuta statele să-şi extindă capacitatea pentru a face faţă epidemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu