Doctorii trag un semnal de alarmă foarte important cu privire la zahărul pe care toată lumea îl folosește în fiecare zi. Experții cer marilor companii din domeniul alimentar să reducă cu o treime conţinutul de zahăr din produsele lor pentru că acesta tinde să devină la fel de periculos ca tutunul, provocând boli grave şi chiar decesul.
Specialiștii din Marea Brtianie, Statele Unite ale Americii și Canada au lansat o campanie pentru a atrage atenția că folosirea zahărului în exces - care este considerat noul tutun - duce la obezitate și diabet.
Simon Capewell, profesor de epidemiologie în cadrul Universităţii din Liverpool, spune că marile companii nu sunt preocupate de altceva decât de a-și vinde produsele dulci și astfel copiii sunt "forțați" prin tot felul de reclame să consume băuturi sau prăjituri care au un conținut ridicat de zahăr, scrie 20minutos.es.
Obezitatea, devenită epidemică, dar şi diabetul privează bugetul Marii Britanii de 5 miliarde de lire sterline anual. Fără o reglementare costurile ar putea depăşi 50 de miliarde de lire sterline până în 2050.
Profesorul Capewell este membru al unui nou grup de iniţiativă americano-britanic - Action on Sugar - şi susţine că solicitarea adresată companiilor de a schimba ceva nu a avut rezultate. De exemplu, un britanic obişnuit consumă cam 12 linguriţe de zahăr pe zi, iar unii adulţi ajung la 46 de linguriţe.
Specialiștii spun că dacă până în anul 2019 marile companii din sectorul alimentar vor reduce cu 20% sau 30% cantitatatea de zahăr pe care o conțin produsele lor, tendința de obezitate ar putea scădea foarte mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu