Doi cosmonauți ruși și o astronaută NASA au aterizat cu succes în Kazahstan, după o misiune record pe Stația Spațială Internațională (ISS). Oleg Kononenko și Nikolai Ciub au petrecut 374 de zile în spațiu, stabilind un nou record pentru cea mai lungă misiune la bordul ISS. Kononenko a totalizat 1.111 zile petrecute în spațiu în cinci misiuni. Deși relațiile internaționale sunt afectate de sancțiuni, capsulele rusești Soiuz rămân esențiale pentru transportul echipajelor către ISS. Roscosmos continuă să caute noi parteneri în Asia și Africa, în ciuda dificultăților din sectorul spațial rus.
Luni, doi cosmonauți ruși și o astronaută americană au aterizat cu succes în stepa Kazahstanului, la finalul unei misiuni record pe Stația Spațială Internațională (ISS), a informat agenția rusă Roscosmos, într-o retransmisie televizată. Capsula Soiuz MS-25, care i-a transportat pe veteranul cosmonaut rus Oleg Kononenko, colegul său Nikolai Ciub și astronauta NASA Tracy Dyson, a atins solul la ora locală 16:59.
Kononenko și Ciub au petrecut 374 de zile în spațiu, stabilind astfel un nou record pentru cea mai lungă misiune la bordul ISS. De partea cealaltă, Tracy Dyson s-a alăturat avanpostului orbital la finalul lunii martie 2024. Deși acest nou record este remarcabil, titlul pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu îi aparține încă lui Valeri Poliakov, un alt cosmonaut rus care a rămas 438 de zile la bordul fostei stații spațiale Mir între 1994 și 1995.
În plus, Oleg Kononenko, la vârsta de 60 de ani, a atins un alt reper important, totalizând 1.111 zile petrecute în spațiu pe parcursul celor cinci misiuni ale sale.
În ciuda sancțiunilor internaționale impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina, care au afectat parteneriatele dintre agenția spațială rusă Roscosmos și țările occidentale, capsulele Soiuz continuă să fie esențiale pentru transportul echipajelor către ISS. În acest context geopolitic, Roscosmos își îndreaptă atenția către noi parteneri din Asia de Sud-Est, Africa și Orientul Mijlociu.
Deși sectorul spațial rus se confruntă cu dificultăți majore, precum subfinanțarea cronică, scandaluri de corupție și eșecuri recente – cel mai notabil fiind prăbușirea sondei lunare Luna-25 în august 2023 – ambițiile spațiale ale Rusiei rămân intacte. Planurile includ construirea unei noi stații orbitale pentru a înlocui ISS și reluarea misiunilor lunare, potrivit AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci