"Ați" sau "a-ți", cum se scrie? Când și cum le folosim corect

"Ați" sau "a-ți", cum se scrie? Când și cum le folosim corect
"Ați" sau "a-ți", cum se scrie? Când și cum le folosim corect

Cum se scrie corect “a-ţi” sau “aţi” ? Află în articol în ce cazuri folosești fiecare variantă.

În cazul în care nu știți cum să scrieți corect, oscilând între “a-ţi” sau “aţi”, aflați că ambele variante sunt corecte, dar se scriu diferit, în funcție de context.

Ați - se scrie legat atunci când este verb auxiliar și ajută la formarea timpului perfect compus și a modului condițional, scrie greșit.ro

Exemplu: Voi ați mâncat toată mâncarea din farfurie. / Dumneavoastră ați scris textul acesta ? ("Ați" se scrie legat atunci când se face referire la "VOI")

A-ți - se scrie cu cratimă atunci când "ți" înlocuiește pronumele "îți". Pentru a reține mai ușor regula, memorizați faptul că verbul care urmează acestei structuri este la modul infinitiv, deci se termină în vocală.

Exemplu: A-ți face singur dreptate nu este tocmai ușor. / Am venit pentru a-ți spune adevărul. ("A-ți" se scrie cu cratimă atunci când se face referire la pronumele personal "ție").

Gramatica va fi reintrodusă în programa şcolară, anunţă Sorin Cîmpeanu 

 

Ministrul Educației a precizat că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu, care trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a. “O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română,” a spus ministrul, citat de Edupedu.

"Elevii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024  vor susține Examenul de bacalaureat cu următoarele probe:


A - proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun - probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările; aceasta constă într-o probă unică, prin care se evaluează competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane.

B - două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere.

C - proba de evaluare a competențelor digitale. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Elevii care promovează, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și la echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere.

D - probă scrisă la Limba și literatura maternă - probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

E - probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului, după cum urmează:

a) pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, din filiera teoretică, o probă scrisă din matematică și informatică cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări;

b) pentru profilul real, specializarea științele-naturii, din filiera teoretică, o probă scrisă din fizică, chimie și biologie cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel