EXCLUSIV  Atitudine revoltătoare a instituțiilor din România. Adriana Săftoiu: Povestea tânărului surd care nu a luat BAC-ul în țară, dar care a ajuns profesor în Scoția / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @standret

Adriana Săftoiu, jurnalistă, fostă deputată PNL, expertă în comunicare, a fost invitată la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre nedreptățile la care sunt supuse persoanele surde în România.

Adriana Săftoiu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre nedreptățile la care sunt supuse persoanele cu deficiențe de auz. Aceasta a spus povestea lui Petre Dobre, un tânăr surd care în România nu a luat Bacalaureatul, însă care a ajuns să conducă Departamentul Limba Semnelor Scoțiene din Scoția și care a inspirat o mulțime de tineri români cu probleme de auz. 

„Ca să-ți dai seama cât de nedreptățiți sunt elevii care termină școli de surzi și care nu iau BAC-ul și se opresc acolo.

La Liceul Beethoven din Craiova, așa se numește liceul pentru surzi, unul dintre băieți este exemplul lor, modelul lor. El se numește Petre Dobre, a terminat Liceul Beethoven, nu și-a luat Bacalaureatul, ca aproape toți copiii, dar într-un program Erasmus este remarcat de universitatea din Scoția care are un Departament de Limba Semnelor Scoțiene și îi spun acestui băiat: „Ești minunat! Vino la noi!”.

Jenat, el spune: „Știți, eu nu pot să vin la universitate pentru că eu nu mi-am terminat studiile, nu am licență.” Ei spun: „Noi avem alte reguli”.

Băiatul se duce la universitatea din Scoția, dă niște examene de intrare acolo, le ia pe toate, termină universitatea din Scoția la Departamentul Limba Semnelor Scoțiene și ce crezi? A făcut presă, adică articole în presa britanică. A fost primul surd care a condus Departamentul Limba Semnelor Scoțiene. Deci până la el, acest departament era condus de o persoană auzitoare care învățase limba semnelor scoțiene. El a fost primul surd care conduce departamentul.", a spus Adriana Săftoiu. 

 

Unde este acum Petre Dobre și ce face

Potrivit Adrianei Săftoiu, Petre Dobre s-a stabilit în Scoția unde se poate trăi cât se poate de normal. Întrebat de ce nu revine în România, acesta a răspuns că, în cazul în care s-ar întoarce, ar fi doar o persoană surdă, în timp ce în Scoția este considerat un om normal. 

„După ce am scris despre el pe Facebook a fost contactat de presă și întrebat: „De ce nu te întorci în România?” și a spus: „În România dacă vin, sunt doar o persoană surdă, aici sunt un om normal.”

Știi ce mi-a plăcut? A inspirat încă câțiva copii de la Liceul Beethoven care s-au dus în Scoția, încurajați de acest băiat, și acolo și-au făcut studii superioare, sunt profesori, sunt actori unii dintre ei.”, a spus Adriana Săftoiu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel