Atletism: Caster Semenya a facut apel la decizia TAS în faţa justiţiei elveţiene

Atleta sud-africană Caster Semenya a făcut apel, miercuri, în faţa justiţiei elveţiene la decizia controversată a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în favoarea regulamentului IAAF care îi impune, ca în cazul altor atlete hiperandrongene, să urmeze un tratament medicamentos pentru scăderea concentraţiei de testosteron, informează AFP.

'Sunt o femeie şi o atletă de clasă mondială. IAAF (Federaţia internaţională de atletism) nu mă va droga sau nu mă va împiedica să fiu ceea ce sunt', a scris atleta sud-africană în apelul depus în faţa Curţii supreme federale elveţiene din Lausanne. Acţiunea sa a intervenit cu 24 de ore înainte de reuniunea de la Stockholm, programată joi, unde va fi disputată prima probă feminină de 800 m după intrarea în vigoare a regulamentului IAAF.

Semenya, numărul unu mondial şi dublă campioană olimpică în această probă, nu va fi prezentă la start, la fel ca burundeza Francine Niyonsaba şi kenyana Margaret Wambui, următoarele clasate pe podiumul probei de 800 m la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Caster Semenya solicită justiţiei elveţiene să anuleze în totalitate decizia TAS, care a respins pe 1 mai recursul său împotriva noului regulament al IAAF. Semenya, regina incontestabilă a probei de 800 m, nu poate concura în această probă, ea trebuind să respecte o nouă reglementare a Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), de altfel foarte criticată. Noul regulament impune din data de 8 mai anumitor atlete care prezintă o diferenţă de dezvoltare sexuală (DSD) să urmeze un tratament pentru scăderea concentraţiei de testosteron, care le oferă un avantaj incorect la categoria feminină, conform IAAF.

Caster Semenya, Francine Niyonsaba şi Margaret Wambui au fost recunoscute ca fiind hiperandrogene, beneficiind în mod natural de o concentraţie ridicată de testosteron. IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor reguli ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită. Conform IAAF, sportivele cu un nivel de testosteron de peste 5 nmol/L pot beneficia de o masă musculară mai mare cu 4,4%, un spor de forţă de 12-26% şi o creştere de 7,8% a hemoglobinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel