Turismul în jurul Capitalei a luat amploare în ultimii 10 ani. Cei care locuiesc în București vor să ”evadeze”, dar aproape de Capitală și fără să stea în ambuteiajele de pe Valea Prahovei. Pe harta lor au apărut noi destinații, anunță specialiștii în turism.
Traian Bădulescu, consultant în turism şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a numit ca noi destinații turistice aflate relativ apropiate de București, Videle şi Satu Banului.
”Din ce în ce mai mulţi rezidenţi ai Bucureştiului sau chiar şi turişti şi vizitatori doresc să viziteze locuri apropiate de Capitală, unde eventual să şi înnopteze. Dintre destinaţiile care au apărut pe harta turistică mai recent ofer două exemple: Satu Banului (lângă Câmpina, comuna Măgureni, aflat la 94 km de Bucureşti), unde s-au dezvoltat mai multe pensiuni rurale autentice, respectiv Videle, aflat la 74 km de Bucureşti, un orăşel înconjurat de multe atracţii turistice, chiar dacă încă puţin cunoscute, dar care se va dezvolta cu siguranţă, datorită proiectelor turistice. Am observat o tendinţă în creştere a bucureştenilor de a dori să îşi petreacă o zi sau mai ales un weekend în locaţii apropiate de Capitală. Vorbim atât de familii, grupuri de prieteni, cât şi de team building-uri sau conferinţe", a declarat, pentru Agerpres, Traian Bădulescu.
Acesta a continuat: ”În jurul oraşului Videle, alături de mai multe activităţi economice care se desfăşoară aici există şi locuri de vizitat. La 25 de kilometri de oraş, mai exact în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, între 2011 şi 2021 a fost edificată o mănăstire minunată (în stilul ortodox grecesc) denumită Mănăstirea Pantocrator. Aici este un adevărat loc de pelerinaj, unde ajung pelerini din întreaga ţară şi nu numai".
Alte atracţii încă puţin cunoscute din regiune sunt Stejarul lui Mihai Viteazul (unde se spune că s-ar fi odihnit marele domnitor împreună cu o parte dintre oştenii săi) şi Biserica de lemn din Videle - Cârtojanca, ridicată în anul 1819 şi înlocuită în 1883. La alţi 25 - 30 de kilometri, în comuna Călineşti, există prima distilerie artizanală cu produse din România care a câştigat aurul la concursuri internaţionale, distilerie concepută, construită şi administrată de Alexandru Haită.
De asemenea, comuna Talpa, aflată la 15-20 de kilometri distanţă de Videle, este localitatea unde s-au filmat cele două capodopere ale cinematografiei româneşti, Moromeţii I şi Moromeţii II. Aici se poate vizita casa familiei Moromete, precum şi alte obiective care au făcut parte din decorul filmului.
Activităţile de recreere (pescuit şi vânătoare) din zonă sunt de asemenea importante şi atrag vizitatori. La Videle s-a înfiinţat, în decursul anilor, şi un grup foarte activ de ciclism - "Bicicliştii de la Videle", mai notează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu