Două noi tipuri de concedii sunt acum la disponibilitatea angajaților.
Ordinul a fost oficializat vineri. Prin acesta, au fost introduse în normele de aplicare a concediilor medicale un nou concediu și o formă specială a unul alt concediu, ambele apărute în ultimele luni. Este vorba despre concediul de îngrijire a persoanelor bolnave de cancer și a concediul pentru îngrijirea copilului carantinat sau izolat din cauza unei boli infectocontagioase. Prin urmare, de acum, cele două concedii pot fi acordate, după cum arată avocatnet.ro.
Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer a fost introdus prin Legea 24/2022. Potrivit ordinului, “certificatul de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic”, arată sursa citată.
Pacientul care are afecțiuni oncologice îți exprimă acordul numai pentru o persoană la fiecare intervenție chirurgicală sau tratament. Prin ordinul citate, se reglementează modelul de acord. Un astfel de concediu poate dura cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Indemnizația lunară brută aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Al doilea tip de concediu reglementat este pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de până la 18 ani, în cazul în care acesta se află în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni legate de o boală infectocontagioasă. Se acordă părinților care nu trebuie să stea în izolare sau carantină şi care nu-și pot desfășura activitatea de acasă. Această variantă a concediului pentru îngrijirea copilului a fost introdusă prin Legea nr. 73/2022. Valoarea indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani este, în aceste cazuri, de 100% din baza de calcul, care poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizațiilor de șomaj, etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News