De aproape două decenii, Apple și China au fost indisolubil legate. Cea mai populată țară din lume nu numai că reprezintă cea mai mare parte a producției de dispozitive Apple, ci și o parte semnificativă din vânzările sale.
Anul acesta, au început să apară mai multe fisuri într-o relație de altfel reciproc avantajoasă. O mare parte a tulburărilor a fost determinată de strategia ”zero-Covid” a Chinei, cu blocaje stricte în marile părți ale țării la începutul acestui an, care au oprit producția la mai multe fabrici – inclusiv cele ale partenerilor de producție ai Apple, Foxconn și Pegatron – și au perturbat lanțurile globale de aprovizionare.
CEO-ul Apple, Tim Cook, a avertizat în timpul ultimului apel al companiei privind veniturile din aprilie că blocajele din lanțul de aprovizionare din China ar putea cauza o pierdere de până la 8 miliarde de dolari în trimestrul următor.
Cu un an înainte de pandemie, Apple a avertizat cu privire la încetinirea vânzărilor de iPhone, pe fondul unui război comercial în creștere între Statele Unite și China.
Dar oricât de rea devine situația acum, experții spun că gigantul tehnologic este puțin probabil (și poate incapabil) să se retragă din China în viitorul apropiat.
”Nu există nicio îndoială că producția de tehnologie vrea să se mute din China. Nu își pot permite riscul unei întreruperi continue a aprovizionării și doresc să obțină un control mai bun asupra capacității lor de a servi clienții”, a declarat Lisa Anderson, CEO al companiei de lanț de aprovizionare LMA Consulting Group, scrie CNN.
Mandatul lui Cook la Apple a coincis cu o aprofundare a relației companiei cu China. Cook s-a alăturat Apple în 1998, cu câțiva ani înainte ca APPLE să înceapă să-și fabrice produsele în China. El a contribuit la construirea și gestionarea lanțului său global de aprovizionare înainte de a ajunge la postul de top în 2011. El a făcut mai multe vizite foarte mediatizate în China în calitate de CEO, ilustrând importanța țării pentru Apple.
Apple reprezintă în prezent 18% din piața chineză de smartphone-uri, iar China reprezintă aproape un sfert din vânzările globale ale Apple, potrivit Amber Liu, un analist de smartphone-uri din Shanghai la firma de cercetare tehnologică Canalys.
”Apple are multe, multe motive să nu zguduie barca”, a spus Gad Allon, directorul programului de management și tehnologie la Universitatea din Pennsylvania.
Între timp, în ceea ce ar putea fi un semn al îngrijorărilor sale cu privire la cererea din țară, Apple a oferit săptămâna aceasta clienților săi chinezi reduceri de până la 600 de yuani (89 USD) la cele mai recente modele de iPhone pentru o perioadă limitată. Este rar ca Apple să ofere astfel de promoții.
Citește și:
Cu o mare majoritate, Consiliul Uniunii Europene a aprobat Digital Markets Act, care va contribui la reducerea puterii marilor giganți ai lumii tehnologiei.
După cum a explicat Andreas Schwab, un europarlamentar german PPE, utilizatorii care cumpără un telefon nou sau un computer nou vor avea de ales ce browser doresc să folosească.
”Vor avea capacitatea de a determina ce asistent virtual să folosească pentru a avea o alegere mai largă. Aceștia vor putea opta pentru motoare de căutare mai mici sau vor putea alege pe cele existente. Toate acestea vor face piețele mai bune și mai inovatoare”, a declarat Andreas Schwab.
În ciuda unor critici, europarlamentarul Andreas Schwab a subliniat că regulile vor proteja cetățenii din întreaga lume: "Am investit multă energie în a face aceste reguli fiabile, proporționale și bazate pe principiul legalității. Ceea ce apărăm în cele din urmă aici este concurența și o apărăm nu numai pentru europeni, ci și pentru americani și restul lumii."
Până acum, Apple a rezistat puternic încercărilor guvernelor de a impune modificări la sistemele și serviciile sale de operare. Gigantul Apple a ales pur și simplu să plătească o amendă de 5,5 milioane de dolari în fiecare săptămână în Olanda, timp de luni de zile, în loc să se supună ordinelor de la Autoritatea Consumatorilor și Piețelor (ACM) de a permite sisteme de... citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci