Au apărut imaginile de la bordul Sea Baby, drona care a lovit Podul Crimeea / Ce sunt dronele maritime și cum funcționează ele / video

Foto cu caracter ilustrativ: Agerpres
Foto cu caracter ilustrativ: Agerpres

Serviciile de securitate ucrainene au publicat imagini care arată momentul în care au folosit o dronă marină experimentală pentru a ataca podul Rusiei către Crimeea, pe 17 iulie.

Înregistrările difuzate de CNN arată ecranul unui pilot cu câteva momente înainte ca drona numită Sea Baby să trimită până la 850 kg de explozibili într-unul dintre stâlpii de sprijin ai podului care leagă Peninsula Crimeea de Federația Rusă, conform Sky News.

A fost pentru prima dată când SBU își revendică în mod deschis responsabilitatea pentru atac. Șeful SBU a precizat că drona a fost produsul mai multor luni de muncă, începute imediat după invazie.

Vasyl Maliuk a declarat pentru CNN că nu au fost implicate companii private, adăugând: „lucrăm la o serie de noi operațiuni interesante, inclusiv în apele Mării Negre. Vă promit că va fi incitant, mai ales pentru inamicii noștri”.

Podul Crimeea conectează Rusia continentală cu peninsula Crimeea peste strâmtoarea Kerci.

SBU a publicat și videoclipuri pe canalul Telegram.

Ce sunt dronele marine și cât de eficiente sunt acestea?

Dronele marine, uneori numite USV-uri, sunt nave mici, fără pilot, care operează pe sau sub suprafața apei.

Analistul militar Sean Bell spune că acestea sunt „relativ ieftine” și „oferă o amenințare relativ rapidă și de profil redus pentru navele militare rusești, în special atunci când atacul este efectuat pe timp de noapte”.

„Dronele maritime pot opera pe suprafața mării sau chiar sub apă, unde sunt mult mai dificil de detectat de radarul convențional”, adaugă el.

Potrivit analizei lui Scott Savitz, analist senior la organizația de cercetare RAND Corporation, dronele maritime pot fi mai periculoase decât armele aeriene, cum ar fi rachetele și bombele, deoarece pot transporta încărcături explozive mari și pot lovi linia de plutire a navelor.

Costul relativ scăzut al dronelor permite, de asemenea, Ucrainei să organizeze atacuri cu un număr mare, care sunt greu de detectat de navele de război rusești.

Bell adaugă că daunele cauzate de dronele marine tind să fie „mai mult psihologice decât fizice”, deși daunele aduse navelor flotei din Marea Neagră s-au dovedit semnificative și cu siguranță va dura timp lungă până vor fi reparate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel