Exporturile de produse agricole din Ucraina sunt în creştere.
Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut până la 2,5 milioane de tone în luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în luna mai, graţie majorării exporturilor realizate prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, informează Reuters.
Ucraina este un mare furnizor mondial de cereale şi uleiuri vegetale şi înainte de invazia rusească exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o lună. Însă livrările au scăzut semnificativ în primăvara acestui an, în condiţiile în care Ucraina obişnuia să exporte cea mai mare parte din produsele agricole prin intermediul porturilor maritime. Invazia rusească a forţat Ucraina să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată, pe la graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunăre.
"Începând din martie am reuşit să ne creştem livrările prin porturile de la Dunăre cu până la un milion de tone", a spus Oleksandr Kubrakov, adăugând că deschiderea navigaţiei la o nouă gură a Dunării va contribui la creşterea exporturilor.
Zilele trecute, oficialii ucraineni au relansat speranţele cu privire la o creştere a exporturilor de cereale, în pofida blocadei ruseşti asupra porturilor la Marea Neagră, prin anunţul că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe. Adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov, a precizat că 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a traversa Canalul Sulina.
În total, în sezonul agricol 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie anul curent, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, până la 48,5 milioane de tone, graţie livrărilor solide făcute înainte de debutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, scrie Agerpres.
Livrările de gaze către Europa au fost înăsprite, iar costurile carburanţilor au crescut vertiginos de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie şi de la sancţiunile ulterioare, ţările întâmpinând dificultăţi în refacerea stocurilor şi în diversificarea canalelor de aprovizionare.
Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune specială". Creşterea preţurilor la gaze şi electricitate l-a forţat, miercuri, pe naţionalistul Orban să reducă plafonul pentru preţurile la utilităţi pentru gospodăriile cu un consum mai mare, anulând una dintre politicile economice emblematice ale premierului în vârstă de 59 de ani.
"Iniţial, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi gâfâie după aer", a declarat Orban, într-un interviu acordat postului public de radio. Orban a spus că Ucraina are nevoie de ajutor, dar liderii europeni ar trebui să-şi reconsidere strategia, pentru că sancţiunile au afectat la scară largă economia europeană, fără a slăbi Rusia şi fără a aduce războiul mai aproape de o eventuală soluţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News