Au datele din telefon greutate? Cât cântăreşte mobilul tău când are memoria plină

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Răspunsul cercetătorilor te poate surprinde.

Auzind această întrebare, ai fi tentat să spui - Fireşte, un telefon nu este ca un vas adânc, nu e un recipient, fiecare fotografie sau contact nu adaugă nimic în plus la greutatea dispozitivului, nu? Cum ar putea informația să aibă o greutate? Ei bine, ştiinţa spune altceva. Cu puțină relativitate specială, multă matematică și o mică abordare informatică, există câteva explicaţii logice, după cum se arată şi în revista Science Alert.

Teoretic, e posibil

S-ar putea să sune contraintuitiv, dar datele de pe telefonul tău au de fapt o greutate. Și lucru și mai surprinzător este că știi deja motivul științific pentru care. „Informația este stocată pe electroni”, a explicat corespondentul științific al NPR, Robert Krulwich, în 2011. „Și electronii sunt foarte, mici. Dar au masă. Einstein ne-a învățat asta. Deci, este posibil să luăm toată energia (E)… și, folosind ecuația lui Einstein, (E = mc2) să transformăm acea energie în ceva ce putem cântări.” Dacă putem stabili schimbarea nivelurilor de energie dintre un telefon „plin” și unul „gol”, ecuația lui Einstein ne va permite să ne dăm seama diferența de masă dintre cele două.

Când adăugăm informații la sisteme non-electronice – cum ar fi, de exemplu, o carte sau un album foto – diferența este simplă: o pagină goală versus una plină. Dar cu telefoanele noastre, e-readerele, tabletele și așa mai departe, este mai complicat: în aceste cazuri, datele sunt stocate ca informații binare, codificate în serii de zerouri și unu.

Când adaugi sau elimini date din memoria flash a dispozitivului tău, nu adaugi sau elimini aceste cifre, ci le schimbi în zero și zerourile în unu. „Un alt mod de a gândi este că atomii din memorie au proprietăți asemănătoare magnetice”, explică Gareth Mitchell pentru BBC Science Focus. „Grupurile de atomi se aliniază într-o direcție sau în alta, în funcție de faptul că stochează un 1 sau un 0 și vor avea cantități diferite de energie în funcție de modul în care sunt aliniați.”

Din punct de vedere tehnic, memoria flash funcționează fie ținând electronii în loc sau nu. În timp ce sunt ținute pe loc – adică atunci când codifică informații – devin mai energici. Și așa cum ne spune ecuația lui Einstein: mai multă energie înseamnă mai multă masă.

Practica e... altceva

Ce s-ar întâmpla de fapt dacă ți-ai cântări dispozitivul înainte și după ce l-ai încărcat cu meme-uri? Din fericire, este destul de ușor să rezolvăm acest lucru folosind ecuația lui Einstein: avem energie, E și vrem să calculăm masa, m. Există o singură literă în ecuație: constanta, c – care se referă la viteza luminii. Viteza luminii este în jur de 3 × 108 metri/secundă. Când introduci acest lucru în ecuația pentru echivalența masă-energie, rezultă ceva interesant: înseamnă că o mică bucată de masă va fi echivalentul unor cantități mari de energie. Aplicată la greutate, legea dezvăluie ceva foarte convenabil: pentru a fi „perceptibilă”, diferența dintre două obiecte trebuie să fie de cel puțin cinci procente din una dintre greutățile lor, mai spun oamenii de ştiinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel