Au făcut arsenic din benzi pentru muşte şi au otrăvit peste 300 de bărbaţi. Povestea incredibilă a "Făcătoarelor de îngeri" din Nagyrev

„Făcătoarele de îngeri” din Nagyrev în timpul procesului lor din 1929. Foto: Wikimedia
„Făcătoarele de îngeri” din Nagyrev în timpul procesului lor din 1929. Foto: Wikimedia

De ce "făcătoare de îngeri"? Pentru că asta făceau: îngeri. Cu un simplu gest şi o reţetă secretă, pe care au lăsat-o mei departe, moştenire femeilor din regiune. Iată de ce au fost în stare mai multe unguroaice pentru a scăpa de bărbaţii din viaţa lor, dar şi de alţi 300. Isprava femeilor a rămas în istorie.

La aproximativ 140 de kilometri de Budapesta, pe buza râului Tisa, se află un sătuc liniștit, cu un trecut... de groază. Aici, în Nagyrev, în urmă cu un secol, femeile au început să-și ucidă în masă soții. Au fost numite „Făcătoarele de îngeri”, potrivit crimefiles.in. Totul a început în 1911, odată cu sosirea în sat a unei femei pe nume Zsuzsanna Fazekas, care s-a dat drept moașă. Se crede că era chiar recomandată de medici cu reputaţie pentru performanţele notabile de asistentă medicală.

Fazekas a fost arestată de 10 ori

Chiar dacă trecutul tulbure al lui Fazekas a ridicat câteva semne de întrebare (soțul ei dispăruse în condiţii suspecte), nimeni nu părea să aibă o problemă. În Nagyrev nu exista un medic la acea vreme, așa că Fazekas a fost acceptată cu ușurință ca moașă a satului și ca „femeie înțeleaptă”, bună la toate. Fazekas i-a tratat bine pe săteni. Femeile din Nagyrev o plăceau pentru că le asculta cu răbdare problemele intime și le dădea sfaturi sau reţete de leacuri de făcut în casă. În scurt timp, Fazekas a ajuns să fie cunoscută şi pentru faptul că ajuta femeile să scape de copiii nedoriţi. Între 1911 și 1921, moașa a fost arestată de zece ori pentru că a făcut mai multe avorturi ilegale, dar a avut noroc de judecători care susțineau dreptul la avort şi a fost mereu eliebrată.

În acele vremuri, în societatea maghiară, căsătoriile aranjate erau frecvente. Adolescentele erau căsătorite cu bărbați mai în vârstă aleși pentru ele chiar de familiile lor. Divorțul nu era un act acceptabil din punct de vedere social, chiar dacă soțul era alcoolic sau abuziv. Multe femei, așa cum a fost cazul în Nagyrev, au ajuns să formeze familii cu bărbați de care adeseori le era frică. Așa că, atunci când a venit Primul Război Mondial și bărbații au fost trimiși să lupte, multe localnice au răsuflat ușurate. În același timp, un lagăr de prizonieri de război a fost înființat chiar în apropierea satului, iar prizonierii au fost puși la muncile agricole. Cum soții lor erau plecați pe front, multe femei au format cupluri cu tinerii soldați. După război, unii dintre bărbații din Nagyrev s-au întors în sat, iar acest lucru a stârnit nemulțumiri. Cele mai multe localnice se obișnuiseră cu libertatea nou-dobândită și nu mai doreau să se întoarcă la o viață de supunere. Astfel, au venit la moașa Fazekas pentru a-i cere ajutorul.

Cu sânge rece

Fazekas le-a convins pe femei să scape de soții indezirabili. A luat benzi de hârtie adezivă de prins muște și le-a fiert în apă până când hârtia a degajat ingredientul său activ, arsenicul, care s-a adunat într-o peliculă subțire. Femeia a degresat apoi reziduurile toxice și le-a îmbuteliat în flacoane mici, instruindu-și fiecare clientă să adauge otrava în mâncarea sau în cafeaua celui de care dorea să scape. În scurt timp, bărbații au început să cadă ca muștele. În timp, tot mai multe femei au apelat la serviciile lui Fazekas și nu au murit doar soții insuportabili. Cifrele privind numărul de persoane care au murit în Nagyrev din cauza otrăvirii cu arsenic variază foarte mult. Se știe cu certitudine că 40 de oameni au murit otrăviți, dar se speculează că până la 300 de persoane, inclusiv din alte sate, și-au găsit astfel sfârșitul.

Femei puse sub acuzare în procesul „Făcătoarelor de îngeri”. Foto: Wikimedia

Femei puse sub acuzare în procesul „Făcătoarelor de îngeri”. Foto: Wikimedia

Morțile au trecut neobservate timp de aproape 20 de ani, şi asta pentru că Fazekas era singurul medic din sat. Nimeni nu punea întrebări atunci când Fazekas spunea că „acesta a murit de holeră” sau „pe acesta l-a răpus dezinteria”. Tot moașa completa și certificatele de deces. Complotul a ieșit la iveală abia în 1929, când o scrisoare anonimă adresată redactorului unui mic ziar local a acuzat femeile din regiunea Tiszazug că și-au otrăvit familiile. În urma acestei sesizări, autoritățile au exhumat peste 50 de cadavre din cimitirul satului, descoperind cu stupoare că aproape toate conțineau arsenic.

Au fost arestați 34 de femei și un bărbat. În cele din urmă, opt femei au fost condamnate la moarte, dar doar două au fost executate. Alte 12 au primit pedepse cu închisoarea. Fazekas s-a sinucis chiar înainte de fi arestată. În satul Tiszakurt, aflat în apropiere, s-a descoperit că alte cadavre exhumate conțineau arsenic, dar nimeni nu a fost condamnat pentru moartea lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel