Au fost clonaţi primii cățeluși din celule sintetice

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cercetătorii spun că tehnica lor de clonare de cățeluși ar putea fi folosită pentru a elimina trăsăturile genetice dăunătoare în cazul câinilor de rasă pură.

Oamenii de știință din Coreea de Sud au clonat cu succes doi pui de beagle din celule modificate genetic. Anunțând realizarea lor în revista BMC Biotechnology, cercetătorii descriu modul în care au folosit tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a manipula o anumită trăsătură la perechea de câini. Ei dezvăluie că nicio caracteristică anormală nu a fost observată la niciunul dintre câini la vârsta de 14 luni.

Cum s-a întâmplat totul

Mai exact, autorii studiului au încercat să creeze câini cărora le lipsește o proteină, numită DJ-1, care este asociată cu tulburări neurodegenerative, cum ar fi bolile Parkinson și Alzheimer. Pentru a face acest lucru, au extras mai întâi celule numite fibroblaste de la un făt de beagle și au îndepărtat gena responsabilă pentru DJ-1, folosind CRISPR.

Aceste fibroblaste modificate au fost apoi fuzionate cu celule de beagle cărora li s-au îndepărtat nucleele, înainte de a fi implantate în mamele surogat. În total, 68 de embrioni au fost transferați în șase femele separate, dintre care una a rămas însărcinată și a dat naștere celor două clone.

Crearea embrionilor prin fuzionarea celulelor ouă cu celulele corpului este cunoscută sub numele de transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT) și a fost folosită pentru prima dată la câini în 2005, când un câine afgan numit Snuppy a devenit primul canin care a intrat în lume prin această metodă. Potrivit cercetătorilor, tehnica a fost de atunci „folosită nu numai pentru clonarea animalelor de companie, ci și pentru propagarea câinilor de muncă, inclusiv a câinilor de adulmecare și a câinilor de salvare”. „Această tehnologie a fost, de asemenea, folosită pentru a păstra rase de câini rare și specii canine pe cale de dispariție, cum ar fi lupii”, explică ei.

China se pregătește să lanseze pe piață porcii clonați de către roboți

Primul porc clonat în întregime de un robot, fără ajutorul unui om, ar putea fi comercializat în viitorul apropiat. Descoperirea a fost comunicată de personalul Universității Chineze Nankai din Tianjin și să speră ca prin aceasta să vină in ajutorul industriei de produse din carne de porc pentru a nu mai fi nevoiți să recurgă la importuri de animale de reproducție din străinătate. 

S-a întâmplat în martie anul trecut, când o mamă surogat a dat naștere la șapte purcei clonați la Colegiul de Inteligență Artificială de la Universitatea Nankai din Tianjin. ”Fiecare pas al procesului de clonare a fost automatizat și nu au fost implicate operațiuni umane”, a spus Liu Yaowei, membru al echipei care a dezvoltat sistemul. 

Kit de clonare automatizat pus la dispoziție oricărei companii

Scopul este de a dezvolta acest sistem automatizat în așa fel încât să se creeze un ”kit de clonare” pe care orice companie sau institut de cercetare l-ar putea achiziționa pentru a elimina procedeul de clonare  manuală care necesită mult timp și efort.

Acestea sunt perspectivele declarate de Pan Dengke, fost cercetător la Academia Chineză de Științe Agricole care a contribuit la producerea primului porc clonat în China în 2005, care a devenit ulterior fondatorul Clonorgan Biotechnology din Chengdu. Pan obișnuia să creeze peste 1.000 de clone manual în fiecare zi, într-un proces care presupunea foarte mult efort.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel