Doi cercetători au cultivat o plantă în solul adus de pe Lună în timpul misiunilor Apollo.
Oamenii de ştiinţă Anna-Lisa Paul şi Rob Ferl au cultivat o buruiană (Arabidopsis thaliana) în solul lunar, folosind mostre colectate în timpul misiunilor Apollo pe Lună.
Este pentru prima dată în istorie când plante de origine terestră au încolţit pe un sol provenit de pe un alt corp ceresc, transmite CNN.
Conform NASA, echipa a folosit mostre colectate în misiunile Apollo 11, 12 şi 17, cu doar un gram de regolit lunar alocat pentru fiecare plantă.
Echipa a adăugat apă şi apoi seminţe. Apoi a pus tăvile în cutii de terariu într-o cameră curată. A adăugat zilnic o soluţie nutritivă.
„După două zile, au început să înmugurească” a spus Anna-Lisa Paul, care este şi profesor în horticultură la Universitatea din Florida. „Totul a încolţit. Nu pot să vă spun cât de uimiţi am fost!”.
După 20 de zile, plantele au început să înflorească. Echipa a recoltat plantele, le-a măcinat şi le-a studiat ARN-ul.
Studiul ar putea pune bazele creşterii plantelor pe Lună, fiind o oportunitate ca viitorii colonişti ai Lunii să trăiască independent de aprovizionarea de pe Terra.
Programul Artemis al NASA urmăreşte să trimită prima femeie şi prima persoană de culoare la polul sud al Lunii până în 2030, scrie Mediafax.
Una dintre cele mai recente fotografii transmise pe Terra de roverul Curiosity de pe Marte a dezvăluit o structură misterioasă în stâncile Planetei Roșii, ceea ce pare a fi o ușă perfect sculptată, amplasată în peisajul marțian.
ntrarea pare atât de convingătoare încât am putea fi tentați să credem că duce la o mică ascunzătoare pentru marțieni, sau poate la un portal către un alt Univers.
Cu toate acestea, internauții de pe Reddit au subliniat că aceasta ar fi probabil o fractură de forfecare: rezultatul unei prăbușiri ca urmare a unui cutremur. De altfel, cel mai mare seism înregistrat până acum pe Planeta Roșie s-a petrecut pe 4 mai 2022 (citește AICI), iar oamenii de știință încă lucrează pentru a stabili unde exact s-a întâmplat și ce l-a cauzat.
În plus este posibil ca acea cavitate să aibă doar câțiva centimetri înălțime. Imaginea a fost surprinsă pe o structură geologică cunoscută sub numele de Frontonul Greenheugh, de către Mast Camera de la bordul Curiosity, pe 7 mai 2022, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu