Au fost descoperite stelele cu cea mai scurtă orbită

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Descoperire bizară în spaţiu!

Soarele nostru, în fapt o stea, e un singuratic, însă mare parte dintre dintre stelele din galaxia noastră se află într-o relaţie pe termen lung cu altă stea. Așa stau lucrurile și cu două stele situate la aproximativ 3.000 de ani lumină de Pământ. Ce le face speciale este faptul că se rotesc una în jurul celeilalte la fiecare 51 de minute, aceasta fiind cea mai scurtă orbită cunoscută. ”Imaginaţi-vă dacă Luna ar trece pe cer de zece ori pe noapte. Acesta este genul de viteză despre care vorbim”, a declarat Kevin Burdge, astrofizician la Institutul Tehnologic din Massachusetts, autor principal al studiului publicat de jurnalul ştiinţific Nature și citat de IFL Science.

Nu doar asta le face speciale. Faptul că se învecinează extrem face ca una pur și simplu să o devoreze pe celalaltă. Pitica albă, practic un miez fierbinte şi compact al unei foste stele, este cea care consumă material din corpul partenerului său ceresc, o stea similară Soarelui nostru. De-a lungul a milioane de ani, distanţa dintre aceste două stele s-a restrâns până la punctul în care acum sunt mai aproape una de cealaltă decât este Luna de Pământ.

Steaua cea mai mare din sistemul ZTF J1813+4251 are aproximativ aceeaşi temperatură ca Soarele, însă a fost redusă la aproximativ 10% din diametrul ei, ajungând cam de mărimea planetei Jupiter. Pitica albă are o masă de aproximativ 56% din cea a Soarelui nostru, dar este densă, cu un diametru de aproximativ 1,5 ori cât cel al Pământului. Deși pitica albă este spre sfârșitul vieții, ea este cea care își canibalizează partenerul din ultimii 8 miliarde de ani, nelăsându-l să-și trăiască, la rândul său, bătrânețea în pace.

Australia vrea să cultive plante pe Lună până în 2025

Oamenii de ştiinţă australieni intenţionează să încerce să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni dezvăluite vineri care are drept scop dezvoltarea unei colonii pe satelitul natural al Pământului, informează The Daily Star. „Acest proiect este un prim pas către cultivarea plantelor pentru producerea de alimente, medicamente şi oxigen, toate acestea fiind cruciale pentru stabilirea vieţii umane pe Lună”, au declarat cercetătorii într-un comunicat.

Brett Williams, biolog la Universitatea Tehnologică din Queensland, a declarat că seminţele vor fi transportate cu nava spaţială Beresheet 2, o misiune privată israeliană. După aselenizare şi odată ajunse în sol, seminţele vor fi udate într-o cameră etanşă, iar oamenii de ştiinţă vor monitoriza orice semn de germinare.

Tipurile de plante vor fi alese în funcţie de capacitatea lor de a rezista la condiţii meteorologice extreme, dar şi de viteza lor de germinare. Pe lângă faptul că ar putea pune bazele unei vieţi umane pe Lună, această misiune ar putea servi şi drept laborator pentru identificarea soluţiilor la problemele asociate securităţii alimentare pe fondul încălzirii globale, a sugerat Caitlin Byrt, profesoară la Universitatea Naţională Australiană. „Dacă putem crea un sistem de creştere a plantelor pe Lună, atunci putem crea un sistem de creştere a alimentelor în unele dintre cele mai dure medii de pe Pământ”, a spus ea, citată într-un comunicat. Acest proiect este condus de organizaţia Lunaria One, care include oameni de ştiinţă australieni şi israelieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel