Au fost descoperite vase vechi de 1000 de ani care conțin urme de nicotină

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe detalii despre vasele descoperite de arheologi.

Reziduuri de pe vase ceramice pre-hispanice descoperite de arheologi în Guatemala conţin urme de nicotină, relevă o nouă analiză chimică, transmite Livescience.

Arheologii au descoperit vasele în zona arheologică Cotzumalhuapa, unul dintre ”cele mai mari oraşe” din Mesoamerica în Perioada Clasică Târzie (650 - 950 d.Hr.), potrivit unui studiu publicat luni în revista Antiquity.

Deşi potrivit primelor relatări coloniale şi studiilor anterioare consumul de tutun a apărut din Mesoamerica, până în prezent nu existau prea multe dovezi fizice ale acestei practici, se arată într-un comunicat.

Tutun folosit în scopuri ritualice şi terapeutice

”Ştiam că tutunul a fost o substanţă foarte importantă folosită pentru o varietate de scopuri ritualice şi terapeutice în vechea Mesoamerică şi în întreaga Lume Nouă”, a declarat în comunicat coautorul studiului, Oswaldo Chinchilla Mazariegos, profesor asociat de antropologie şi director al studiilor de licenţă în arheologie la Universitatea Yale. ”Cu toate acestea, dovezile arheologice sunt puţine, deoarece rămăşiţele de tutun rareori se păstrează bine”.

Pentru realizarea studiului, arheologii au analizat vase descoperite lângă situl El Baúl din zona arheologică Cotzumalhuapa în 2006 şi 2007. Aceştia au testat chimic mostre prelevate din interiorul a şapte vase, iar trei dintre ele au ieşit pozitive la urme de tutun. Cercetătorii au fost surprinşi de rezultate, deoarece forma înaltă şi îngustă a vaselor era similară celei folosite de obicei pentru a păstra lichide, ceea ce ar putea însemna că, în loc să fie ”fumat sub formă de frunze uscate sau inhalat sub formă de pulbere”, tutunul ”ar fi putut fi consumat şi sub formă de infuzie lichidă”, potrivit aceluiaşi comunicat.

Este, de asemenea, posibil ca oamenii din cultura acestor locuri să fi băut infuzia lichidă în timp ce fie fumau, fie inhalau tutunul, au concluzionat cercetătorii.

Infuzii cu tutun

Ingerarea unor concentraţii mari de nicotină poate fi toxică şi chiar letală, astfel că un amestec de băuturi sugerează că tutunul era folosit în timpul ritualurilor ca ”narcotic pentru a induce somnul profund, viziuni şi transe divinatorii”, au notat cercetătorii în studiu. Există dovezi anterioare care arată că aztecii şi indigenii din insulele Caraibe luau parte, de asemenea, la ritualuri în care era folosită nicotina.

”Am sperat că analiza reziduurilor din interiorul acestor vase bine conservate va dezvălui detalii despre utilizarea plantelor în activităţile ritualice”, a declarat Chinchilla Mazariegos în comunicat, conform Agerpres.

Vasele de ceramică au fost descoperite în apropierea rămăşiţelor băilor cu aburi de la Cotzumalhuapa, ceea ce reprezintă o dovadă în plus că infuziile de tutun ar fi putut fi folosite în ritualuri de purificare, au notat autorii studiului.

Descoperirea oferă, de asemenea, dovezi clare că utilizarea tutunului în Americi a început mai devreme decât credeau experţii. Cu toate acestea, acesta nu este cel mai vechi exemplu cunoscut de utilizare a tutunului; un studiu din 2021 bazat pe seminţe carbonizate descoperite în deşertul din Utah a stabilit că oamenii fumau tutun cu cel puţin 12.000 de ani în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel