Moaștele mărturisitorului Ioan Ianolide au fost deshumate la Mănăstirea Cernica de lângă București.
Moaștele mărturisitorului Ioan Ianolide au fost deshumate, sâmbătă, la Mănăstirea Cernica. Acestea au fost duse în cursul aceleiași zile la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă din județul Neamț.
„Aducerea osemintelor Mărturisitorului Ioan Ianolide la Mănăstirea Paltin Petru-Vodă.Mulțumim doamnei Constanța Ianolide, soția marelui mărturisitor, care a cerut reînhumarea lui Ioan Ianolide de la mănăstirea Cernica la mănăstirea Paltin, acolo unde și dânsa viețuiește acum, sub îngrijirea maicilor.Să avem rugăciunile acestui mare mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste!“, se precizează la o postare de pe pagina de Facebook a Mănăstirii Paltin-Petru Vodă.
Potrivit participanților la procesiune, moaștele mărturisitorului ar fi izvorât o mireasmă sfințitoare de nedescris.
„Azi a fost deshumat Sfântul Mărturisitor Ioan Ianolide care era înmormântat la Mănăstirea Cernica și dus la Mănăstirea Paltin , izvorând o mireasmă de nedescris“, a scris Daniel Dorneanu pe Facebook.
Ioan Ianolide (1919-1986) a fost o figură emblematică a rezistenței spirituale din România, un scriitor și un deținut politic care a îndurat 23 de ani de temniță pentru credința sa. Destinul său se împletește cu drama României din a doua jumătate a secolului XX, marcată de dictatura lui I#n An&)nescu și regimul comunist opresiv.
Născut în Dobrotești, Teleorman, Ianolide a fost atras încă din tinerețe de spiritualitate, aderând la mișcarea "Rugul Aprins". Arestarea sa a venit în 1941, când era membru al Frățiilor de Cruce, o organizație legionară. Condamnat la 25 de ani de închisoare, Ianolide a pornit un calvar prin temnițele comuniste, unde a cunoscut umilințe, tortură și foamete.
Aiudul, Piteștiul, Târgu Ocna - fiecare locație a marcat o etapă în suferința lui Ianolide. La Aiud a cunoscut figuri marcante ca Valeriu Gafencu și Arsenie Papacioc, cu care a legat prietenii profunde. Piteștiul a însemnat groaza experimentului de reeducare prin tortură, unde a rezistat cu stoicism. La Târgu Ocna a găsit o oază de relativă liniște, dedicându-se lecturii și scrierii.
Deși eliberat în 1964, Ianolide a fost supravegheat constant de Securitate, fiind interzis să se călugărească, așa cum visa. A continuat totuși să scrie, manuscrisele sale fiind ascunse cu grijă. Abia după Revoluția din 1989, opera sa a putut fi publicată, dezvăluind o scriere profund spirituală și o mărturie tulburătoare a ororilor regimului comunist.
Ioan Ianolide este mai mult decât un scriitor și un deținut politic. El este un simbol al rezistenței spirituale, al credinței neclintite și al speranței în cele mai grele momente. Opera sa ne provoacă să reflectăm asupra curajului, demnității umane și puterii spiritului uman de a depăși orice adversitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu