ANSVSA a făcut controale cu privire la produsele lactate din România. Au fost găsite multe nereguli.
Publicitate
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță că a făcut controale în intervalul 05.02.2024 – 15.03.2024 cu scopul de a verifica autenticitatea și parametri de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România.
Au fost făcute 3180 de controale la depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.
Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.
”- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea și întreținerea spațiilor
- funcționarea unității fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
- purtarea echipamentelor de protecție sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
- utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare;
- lipsa efectuării acțiunilor DDD în spațiul de depozitare a produselor.
Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător:
- procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
- procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
- procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
- procent de proteină mai mic față de cel declarat;
- neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu