O specie străveche de broască țestoasă, descoperită în Spania, ar fi fost cea mai mare broască țestoasă marină care a existat vreodată în Europa, sugerează un nou studiu.
Cu o lungime a corpului estimată la 3,74 de metri, aceasta depășește descoperirile anterioare făcute pe bătrânul continent. Totuși, cea mai mare broască țestoasă care a trăi vreodată pe Terra ajungea la 4,6 metri și cântărea până la 3,2 tone. E vorba despre exemplarele speciei Archelon, care au trăit în mările din jurul continentului nord-american spre sfârșitul perioadei cretacice, conform Phys.org.
În Europa, nicio broască țestoasă marină, dispărută sau în viață, nu a depășit 1,5 metri lungime. Noul exemplar, descoperit în localitatea Cal Torrades, în nord-estul Spaniei, a fost numit Leviathanochelys aenigmatica. Resturile organice care au fost excavate între 2016 și 2021 constau dintr-un pelvis fragmentat, dar aproape complet, și părți din carapacea superioară. Acestea datează din epoca Campanian, între 83,6 și 72,1 milioane de ani în urmă.
Judecând de la mărimea pelvisului, autorii calculează că specia Leviathanochelys ar fi putut ajunge la o lungime a corpului de până la 3,74 metri. Ei estimează că lățimea maximă a pelvisului broaștei țestoase era însă de 88,9 centimetri, ceea ce depășește cele mai mari estimări pentru Archelon (81,0 cm lățime). Lungimea estimată de către specialiști face ca specimenul Leviathanochelys să fie cel mai mare descoperit în Europa și unul dintre cei mai mari găsiți vreodată, indiferent de loc, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports. Autorii studiului, Àngel H. Luján, Albert Sellés, spun că aceste descoperiri indică faptul că gigantismul la țestoasele marine s-a dezvoltat în mod independent în diferite specii, atât în America de Nord, cât și în Europa.
Locul descoperirii este Great Australian Super Basin, un bazin fosil care datează din perioada Cretacic (acum aproximativ 145,5 milioane până la 65,5 milioane de ani). Deși fosilei de crocodil îi lipsea coada, membrele posterioare și o mare parte din pelvis, craniul și multe oase din restul corpului erau intacte, iar animalul era probabil destinat să crească la o dimensiune mult mai mare dacă supraviețuia. Fosila reprezintă o nouă specie care a fost numită Confractosuchus Sauroktonos, un nume care înseamnă literal ”crocodil care ucide dinozauri”.
Crocodilii au coexistat pentru prima dată cu dinozaurii începând cu perioada triasică (cu 251,9 milioane până la 201,3 milioane de ani în urmă), iar înregistrările fosile ne arată că dinozaurii au reprezentat o parte importantă a dietei lor.
Urmele dinților de pe oasele fosilizate de dinozaur sugerează că unii crocodili vânau dinozauri. Dar paleontologii au găsit foarte puține dovezi fosile ale prădării dinozaurilor de către crocodili, posibil pentru că intestinele lor conțineau acizi foarte corozivi, cum ar fi cei ai crocodililor moderni. Această nouă descoperire oferă primele dovezi care arată cum dinozaurii au fost mâncați de crocodilii mari din Cretacic.
Deoarece oasele micului dinozaur erau prea fragile pentru a fi îndepărtate de pe roca din jur, cercetătorii au scanat abdomenul crocodilului cu dispozitive de tomografie computerizată (CT) cu raze X și apoi au creat modele digitale 3D ale oaselor. Ei au calculat că ornitopodul cântărea aproximativ 1,7 kilograme.
Citeşte mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News