Au fost inaugurate două camere sterile la Clinica de Pediatrie din Cluj-Napoca

Spital
Spital

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, din Cluj Napoca, au fost inaugurate primele două camere sterile pentru a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer.

UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață au construit primele două camere sterile într-o secție de onco-hematologie și acestea vor asigura creșterea ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer tratați în cadrul Spitalului de Pediatrie II. De altfel sunt singurele camere de acest gen din Transilvania.

La Spitalul de Copii din Cluj-Napoca sunt tratați anual sute de copii la secția de hemato-oncologie. În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de 2 ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale. 

Valoarea totala a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului, iar diferența de 82.000 de euro, fiind finanțată de UNTOLD.

Ce sunt aceste camere sterile

Proiectul a presupus recompartimentarea spațiului astfel încât să putem crea un adevărat sistem de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului: în momentul deschiderii ușilor presiunea pozitivă împiedică aerul să intre în SAS sau în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în spațiul în care se află copilul cu imunitate scăzută.

Instalația de tratare a aerului este cea care asigură această diferență de presiune între cele 3 zone: hol, SAS și camere, monitorizează presiunea și asigură condițiile necesare de puritate a aerului printr-un sistem de filtre hepa. Sistemul de acces în compartimentul steril este de tip interlock, care nu permite deschiderea simultană a ușilor SAS-ului și camerelor.

În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare

În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în țările din vestul Europei, peste 90% supraviețuiesc bolii. Această diferenţă enormă provine în primul rând din precaritatea condițiilor de spitalizare și tratament, cea mai frecventă cauză de deces la pacienții cu cancer, fiind infecţia.

„Am pornit această campanie de la o statistică îngrijorătoare: în România, rata de supraviețuire a bolnavilor în lupta cu cancerul este de sub 50%. Ne-am dorit să ajutăm la schimbarea acestei realități dramatice. Ne-am implicat și am întins o mână de ajutor spre secția de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual 100 de copii, alături de partenerii noștri de la Dăruiește Viață, dar și de fanii festivalului care au contribuit la acest proiect. " - a declarat Edy Chereji, Director de marketing și comunicare UNTOLD.

"Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camerele sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces", spune conf. dr. Gheorghe Popa, seful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca.

Vezi și: 

Un primar PSD întrerupe activitatea primăriei

Elicopter prăbușit în județul Prahova. Primele imagini - UPDATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel