Au fost șterse datele unui furnizor de Internet din Moscova: Urmează un atac cibernetic mai mare. A fost încălzirea pentru o răzbunare serioasă pentru Kyivstar

FOTO: Freepik @flatart
FOTO: Freepik @flatart

Hackerii de la principala agenție de spionaj din Ucraina au spart sistemele informatice ale unui furnizor de Internet din Moscova.

Hackerii au spart sistemele informatice ale unui furnizor de Internet din Moscova, ca răspuns la un atac cibernetic rusesc asupra gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar, a declarat marți pentru Reuters o sursă cu cunoștințe directe despre această operațiune.

Grupul de hackeri supranumit ”Blackjack” a fost legat anterior de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Hackerii au șters 20 de terrabytes de date la M9 Telecom, un mic furnizor rus de Internet și televiziune, lăsând unii locuitori din Moscova fără Internet, a precizat sursa.

Intruziunea digitală a fost o încălzire pentru un atac cibernetic mai mare, care ar fi ”o răzbunare serioasă pentru Kyivstar”, a declarat sursa, citând hackerii. Sursa nu a precizat când a avut loc hackingul.

Directorul M9 Telecom a refuzat să comenteze

M9 Telecom nu a răspuns la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail. Site-ul web al companiei era încă online marți, în ciuda afirmațiilor grupului de hackeri care susțineau că acesta a fost distrus.

Reuters nu a putut verifica în mod independent măsura în care hackerul a avut succes. Contactat telefonic, directorul general al M9 Telecom, Andrey Pavolvsky, a refuzat să comenteze.

Cel mai mare atac cibernetic de la începutul războiului

Kyivstar, cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, a fost scos din funcțiune luna trecută de spionii ruși în ceea ce pare a fi cel mai mare atac cibernetic de când Moscova a lansat războiul împotriva țării în februarie 2022.

Hackerii ruși se aflau în interiorul sistemelor Kyivstar cu luni de zile înainte de atac, a declarat săptămâna trecută șeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk, pentru Reuters. Hackerul a provocat distrugeri ”dezastruoase” în cadrul companiei, a spus el.

Separat, agenția de informații militare a Ucrainei, GUR, a declarat la sfârșitul zilei de luni că a primit o mare cantitate de date militare rusești clasificate de la Centrul de Tehnologie Specială (STC), o companie rusă sancționată care produce drona Orlan și o serie de echipamente de informații pentru Moscova.

Citește și: Atac cibernetic la Curtea Penală Internațională. O "activitate anormală" a fost detectată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel