Au fost vaccinați 189000 de copii în prima fază a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei din Gaza

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În Fâșia Gaza are loc o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei.

Agenția Națiunilor Unite pentru copii a declarat că o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei pentru inocularea a peste 640000 de copii din Gaza depășește așteptările la sfârșitul primei faze a programului.

Descriind campania drept un „punct luminos rar” în aproape 11 luni de război, Unicef a declarat că 189000 de copii au fost vaccinați până în prezent, mai mult de 500 de echipe fiind desfășurate în centrul Fâșiei Gaza în această săptămână.

Acesta a declarat că Israelul și Hamas au respectat pauze limitate în lupte pentru a facilita campania, agențiile ONU implicate sperând acum să extindă campania în nordul și sudul teritoriului, mai greu afectate, pentru următoarele două etape.

Campania a fost lansată după ce în Gaza a fost raportat primul caz de poliomielită din ultimii 25 de ani - un băiețel de 10 luni, acum paralizat la un picior.

Experți în sănătate au avertizat cu privire la apariția unor focare de boală în teritoriu, unde marea majoritate a oamenilor au fost strămutați, adesea de mai multe ori, și unde foametea este generalizată.

Sute de mii de oameni sunt înghesuiți în tabere de corturi sordide, cu puține servicii publice, dacă nu chiar deloc.

Șeful agenției principale a ONU pentru refugiații palestinieni, Philippe Lazzarini, a scris miercuri: „Mari progrese! În fiecare zi în zonele de mijloc din Gaza, mai mulți copii primesc vaccinuri împotriva Polio”.

„În timp ce aceste 'pauze' de poliomielită oferă oamenilor un răgaz, este nevoie urgentă de o încetare permanentă a focului, de eliberarea tuturor ostaticilor și de fluxul standard de provizii umanitare, inclusiv materiale medicale și de igienă”, a postat Lazzarini pe X.

Situația negocierilor

În ciuda succesului campaniei împotriva poliomielitei, eforturile diplomatice de a asigura o încetare permanentă a focului, eliberarea ostaticilor din Gaza și returnarea multor palestinieni închiși de Israel au eșuat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat luni că trupele israeliene vor rămâne în coridorul Philadelphi de la marginea sudică a Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, unul dintre principalele puncte de blocaj în vederea ajungerii la un acord.

Cu toate acestea, miercuri, Ron Dermer, ministrul Afacerilor Strategice al Israelului, a părut să sugereze că Israelul ar putea fi pregătit pentru o retragere completă într-o a doua fază negociată a oricărui acord.

Vorbind pentru Bloomberg, Dermer a declarat: „În prima fază, Israelul va rămâne pe acea linie până când vom avea o soluție practică pe teren care poate convinge poporul israelian ... că ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie nu se va mai întâmpla. Că Hamas nu se va reînarma”.

Hamas, care dorește ca orice acord de încheiere a războiului să includă o retragere a tuturor forțelor israeliene din Gaza, afirmă că o astfel de condiție, printre altele, ar împiedica încheierea unui acord. Netanyahu afirmă că războiul se poate încheia doar atunci când gruparea Hamas este eradicată.

Impasul frustrează aliații internaționali ai Israelului și cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, unde Slovenia deține președinția pentru luna septembrie.

Ambasadorul Sloveniei la ONU, Samuel Žbogar, a declarat marți că răbdarea este pe sfârșite și că organismul global va lua probabil în considerare luarea de măsuri în cazul în care o încetare a focului nu poate fi negociată în curând.

Poziția grupării Hamas

Înaltul oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat pentru Reuters că singurul mod în care se poate ajunge la un acord este dacă Israelul este de acord cu o propunere a SUA din 2 iulie, aprobată de Consiliul de Securitate și acceptată de grup. Israelul și Hamas acuză condițiile adăugate de fiecare pentru eșecul încheierii unui acord.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Büchner, a declarat că uciderea a șase ostatici israelieni ale căror cadavre au fost descoperite la sfârșitul săptămânii „a clarificat încă o dată faptul că o încetare a focului care deschide calea eliberării tuturor ostaticilor deținuți de Hamas trebuie să aibă acum cea mai mare prioritate. Alte considerente ar trebui să stea deoparte”.

El a făcut apel la toate părțile implicate în negocieri să dea dovadă de flexibilitate și de disponibilitate la compromis și a afirmat că un acord ar putea contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor regionale.

Cu toate acestea, un nou sondaj publicat săptămâna aceasta a arătat că israelienii sunt profund pesimiști cu privire la posibilitatea încheierii unui acord, pe fondul furiei naționale față de guvern cu privire la modul în care Netanyahu a gestionat negocierile privind ostaticii.

În sondajul său lunar, Institutul Israel Democracy a constatat că 73% dintre respondenți s-au descris ca fiind pesimiști cu privire la șansele de reușită ale unui acord, în timp ce doar 21% s-au declarat optimiști, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel