Tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu diabet la vârste din ce în ce mai fragede, o tendință alarmantă ce ridică semne de întrebare asupra stilului de viață modern. Printre factorii de risc se numără și alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice și predispoziția genetică. Vom afla de la medicul diabetolog Mihai Comșa câteva mijloace de prevenție.
Diabetul poate fi cauzat "de mai mulți factori". "Există un factor biologic, care nu e neapărat legat de alimentație. Tipul 2 de diabet este o disfuncție a pancreasului, pentru că, iată, toți cunoaștem un individ cu obezitate, care mănâncă orice dulce și nu are nicio problemă, și cunoaștem alții care nu au așa obezitate și, iată, au acele probleme.
Și asta spune că, de fapt, există o problemă - o disfuncție a celulei pancreatice, a insulinosecreției și a căilor de semnalizare. Dar în majoritatea cazurilor este vorba de stilul de viață și de o disfuncție metabolică globală, de obezitate, de colesterol, de trigliceride, de dislipidemie, de ceea ce numim, în cele din urmă, rezistență la insulină: o alterare a răspunsului corpului la rezistența la insulină.
Deci stilul de viață e, în ziua de azi, dacă luăm toată populația de pacienți, principalul vinovat pentru epidemia de diabet tip 2", arată medicul Mihai Comșa.
Trendul de vârstă pentru manifestarea bolii e "în scădere", mai precizează medicul Mihai Comșa. "Sigur, odată cu înaintarea în vârstă, toate organele mai pierd din capacitatea de a regla. Apar boli cardiace, chiar și la indivizi care nu aveau chiar așa factor de risc (...)", precizează acesta.
Principalul factor de risc care "duce în jos" vârsta de la care apare diabetul este obezitatea, mai spune medicul.
Debutul precoce al bolii "poate fi în copilărie sub 10 ani, copilărie de 4-5 ani sau în adolescență". "Practic, dacă tragem o linie cu populația pacienților - majoritatea se află în zona vârstei adulte. După 45 de ani, până în jurul vârstei de 65, acolo se depistează cel mai frecvent cazurile de diabet.
Însă vin puternic din spate cei sub 40 de ani și, aproape la fel de puternic, cei peste 20 de ani. Dar aici deja avem un fel de tablou al pacientului, adică nu suntem neapărat surprinși că nu are obezitate serioasă dacă e un pic supraponderal.
Aici deja tabloul e destul de clar, vezi pe stradă și te gândești OK, va fi viitorul nostru pacient probabil în viitorul apropiat", mai spune dr. Mihai Comșa.
Totuși, despre măsurile de prevenție, spune că: "În ziua de azi, de când cu internetul, cu Facebook, cu aceste grupuri, cu activități, oamenii cunosc despre lucruri, aud în jur cunoștințe, vecini, rude care au diabet și atunci sunt interesați, află despre complicații.
Sigur, nu au o imagine foarte clară - de aia vin și la doctor, să afle. Iar, de asemenea, medicii de la familie fac referral când se fac analize și îi trimit către diabetolog când există modificări și foarte mulți vin de la serviciu - zic de pacienții tineri (...)".
Ascultă mai multe despre prevenție aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu