Patru bucureșteni, tun de 16 milioane de lei dat băncilor: Mecanismul prin care au luat credite bancare prin achiziția de firme inactive

Patru bucureșteni, care au atras apoi și pe alții în gruparea infracțională, s-au îmbogățit gândind o escrocherie prin care să păcălească băncile. 

”La data de 10.10.2024 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus reţinerea a 14 inculpați  şi măsura controlului judiciar faţă de 4 inculpaţi pentru săvărşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, toate în formă continuată.

În fapt s-a reținut că în perioada 2020 - 2024, pe raza municipiului Bucureşti, a acţionat un grup infracțional organizat iniţiat de către 4 suspecţi, la care ulterior au aderat alţi 15 suspecţi, a cărui activitate a constat în crearea unui mecanism infracțional ce a avut ca scop obținerea de credite bancare, în mod fraudulos, în numele unor societăți comerciale, inițial deținute de către membrii constituenți, iar ulterior societăți inactive cumpărate și reactivate, ale căror bilanțuri contabile, balanțe de verificare și alte documente contabile au fost falsificate și folosite în acest scop.

În activitatea infracțională au fost folosite inițial societățile comerciale administrate de cei doi lideri ai grupării de criminalitate organizată. Ulterior, din cauza numărului limitat de finanțări bancare acordate unei singure societăţi comerciale precum şi a faptului că tranzacțiile financiare efectuate nu reflectau indicatori economici care să justifice finanțări succesive nelimitate sau peste un anumit nivel, suspecţii au dezvoltat un alt mecanism infracţional constând în preluarea, prin persoane interpuse, a unor societăţi comerciale inactive, fără cazier fiscal sau judiciar.

Acestea erau folosite în mod strategic pentru a obține noi credite, întrucât fiind înregistrate pe numele altor persoane, nu aveau legături vizibile cu firmele care obținuseră anterior finanțări.

În plus, pentru a crea o aparenţă de activitate economică şi pentru a influenţa deciziile instituţiilor bancare, între societăţile respective s-au efectuat tranzacţii financiare fictive, bazate pe sumele obţinute din creditele anterioare, fără un suport economic real. Respectivele tranzacţii aveau rolul de a crea iluzia unei activităţi comerciale active, iar, după obţinerea fondurilor şi retragerea sumelor de bani, activitatea societăţii era întreruptă.

Ulterior, suspecţii identificau alte societăți comerciale care erau preluate și folosite în același mod.

La data de 10.10.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti au efectuat un număr de 19 percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi, Ilfov, Hunedoara şi Dâmboviţa, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate două autoturisme evaluate  la  peste 100.000 de euro, suma de 294.550 de lei, 21 de telefoane mobile, două laptopuri, două dispozitive de stocare a datelor, numeroase înscrisuri, carduri bancare, precum și alte mijloace de probă.  

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost evaluat la peste 16.000.000 lei.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Tărgu Mureş şi Alba Iulia, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei – I.G.J.R., precum și al reprezentanților Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, prevăzute de Codul de Procedură Penală precum și de prezumția de nevinovăție” anunță DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel