Activista Antonella Lerca a distribuit pe paginile ei de social media povestea tragică a doi tineri gay din Armenia.
Publicitate
„Arsen și Tigran au postat ultimele lor fotografii împreună și apoi s-au aruncat de pe un pod în Armenia.
Pe fotografii au scris "Final fericit”.
Doi băieți îndrăgostiți într-o țară care neagă orice drepturi celor care vor doar să își trăiască liber sentimentele, fără să facă rău nimănui.
Arsen și Tigran s-au ales unul pe celălalt și au luat cea mai dificilă, mai teribilă, mai nedreaptă decizie, pentru a se putea simți un corp și un suflet unic, și, în sfârșit, într-o pace tristă.
Povestea acestor doi îngeri este una dintre acelea pe care niciodată nu am vrea să le citim, care ne fac să ne curgă toate lacrimile pe față. Este încă o dovadă a cât de mult pot răni cuvintele, #judecățile, politicile împotriva drepturilor, lovind #adolescenții cu lovituri silențioase și invizibile, care zi de zi le pun viața în pericol.
Tuturor Arsen și Tigran răspândiți în lume, amintiți-vă mereu că nu sunteți singuri. Suntem mulți care luptăm pentru voi”, a scris Antonella Lerca, într-o postare pe Facebook.
Tinerii din comunitatea LGBTQIA+ continuă să se confrunte cu o realitate dureroasă: o rată alarmant de mare a sinuciderilor. Această criză nu este rezultatul unor factori individuali, ci al unui context social toxic în care discriminarea sistemică și hărțuirea joacă roluri centrale.
Studiile recente arată că tinerii LGBTQIA+ sunt de patru ori mai predispuși la tentative de suicid comparativ cu colegii lor de școală heterosexuali și cisgender. O cercetare realizată de The Trevor Project în 2022 a arătat că aproximativ 45% dintre tinerii LGBTQIA+ din Statele Unite au luat în considerare serios sinuciderea în anul precedent. Un alt studiu, publicat în Journal of Adolescent Health, a subliniat că tinerii LGBTQIA+ care experimentează niveluri ridicate de hărțuire și discriminare au un risc și mai mare de a dezvolta tendințe suicidare. Aceste date nu sunt izolate; ele sunt susținute de numeroase alte cercetări care evidențiază legătura dintre hărțuire, discriminare și problemele de sănătate mintală din rândul tinerilor LGBTQIA+.
Cauzele acestei situații tragice sunt adânc înrădăcinate în structura socială. Discriminarea sistemică împotriva persoanelor LGBTQIA+ se manifestă nu doar prin acte de hărțuire individuală, ci și prin politici și practici instituționale care marginalizează aceste comunități. De exemplu, în multe școli, programele educaționale nu abordează suficient de bine sau chiar deloc nevoile și problemele specifice ale tinerilor LGBTQIA+, ceea ce creează un mediu ostil și lipsit de sprijin pentru acești tineri. Un raport al American Psychological Association indică faptul că lipsa acceptării sociale și a sprijinului comunitar contribuie la izolarea emoțională, un factor determinant pentru tendințele suicidare.
În același timp, hărțuirea, atât în mediul online cât și offline, exacerbează starea de vulnerabilitate a acestor tineri. Platformele de social media, care ar putea fi un refugiu, devin adesea spații de abuz. Datele colectate de GLSEN arată că peste 70% dintre elevii LGBTQIA+ au raportat că au fost hărțuiți verbal sau fizic la școală din cauza orientării lor sexuale sau identității de gen. Această hărțuire constantă nu doar că erodează stima de sine, dar împinge tinerii înspre soluții disperate, cum ar fi suicidul.
În fața acestor realități cutremurătoare, este imperativ ca societatea să acționeze. În primul rând, educația inclusivă și politicile de non-discriminare trebuie să devină standarde în toate instituțiile de învățământ. Aceasta include nu doar protecția împotriva hărțuirii, ci și crearea unor programe de sprijin pentru tinerii LGBTQIA+. De asemenea, trebuie să ne concentrăm ca societate pe schimbarea percepțiilor sociale prin campanii publice de conștientizare care să combată stereotipurile și să promoveze acceptarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu