Fum toxic deasupra Bucureștiului. Octavian Berceanu: "Dacă miroase urât, de aici miroase"

Au reînceput arderile ilegale lângă București. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că identificat astăzi nu mai puțin de șase focuri toxice. 

Pe lângă trafic, o mare parte din poluarea din Bucuresti provine din comunele și satele de lângă București, acolo unde se ard uneori chiar si autovehicule întregi pentru valorificarea firelor de cupru care rămân după incendiere. Din păcate, substanțele chimice rezultate în urma acestor arderi sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea tuturor. 

Octavian Berceanu s-a filmat astăzi, până la lăsarea întunericului, în apropiere de Autostrada A3. Conform celor susținute de el, a identificat astăzi nu mai puțin de șase focuri ilegale. Fumul toxic este dus de vânt deasupra Bucureștiului. 

"Cred că este al șaselea foc pe care-l văd astăzi. În apropiere se află Autostrada A3. Au ars aici vreo șase focuri de genul acesta, care au afumat totul încă de la prânz, până acum, toată partea de nord a Bucurestiului. Dacă miroase urât, de aici miroase. Din păcate, atunci când autoritățile dorm, structurile de crimă organizată își fac treaba foarte bine. Poate cândva vom putea rezolva acest aspect de corupție sistemică în instituțiile statului. În toată zona asta, au ars focuri în această după amiază. Dacă suni la Garda de Mediu probabil că nu vine nimeni," a spus fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Poluarea, încă o problemă majoră în marile orașe

Majoritatea oamenilor care trăiesc în oraşele europene se confruntă cu niveluri de poluare atmosferică dăunătoare sănătăţii, în pofida îmbunătăţirii calităţii aerului înregistrate în ultimele două decenii şi a scăderii poluării induse de măsurile de izolare de anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, anunţă marţi Agenţia Europeană de Mediu (AEM) într-un raport, relatează dpa.

Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare factor de risc pentru sănătate din motive de mediu în Europa, poluarea cu particule fine cauzând 307.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2019 - cu circa 33% mai puţine decese decât în 2005, conform AEM.

Circa 97% din populaţia urbană a Uniunii Europene a fost expusă unor niveluri de particule fine în suspensie peste cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 2019, în timp ce 94% s-au confruntat cu niveluri care încalcă limitele impuse de OMS în ceea ce priveşte poluarea cu dioxid de azot, se precizează în raportul AEM.

Expunerea la poluarea atmosferică este asociată cu cancerul pulmonar, boli cardiovasculare şi astm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel