Au trecut 20 de ani de la eutanasierea oiţei Dolly, primul animal clonat din lume

Unsplash *foto cu caracter ilustrativ
Unsplash *foto cu caracter ilustrativ

În 1997 se năştea oaia Dolly, primul animal clonat vreodată.

Naşterea ei a fost dezvăluită de institutul de cercetări scoţian abia la 22 februarie 1997, în revista „Nature”. Evenimentul a generat senzaţie în lumea întreagă, dar şi un imens scandal pe tema clonării. Dolly a demonstrat abilitatea oamenilor de a controla, repara şi amplifica forţele naturii.

Dolly s-a născut după 276 de tentative de clonare (recoltându-se ovule de la circa 40 de oi donatoare) care au produs un mare număr de animale anormale. Dintre cele 40 de ovule s-au obţinut doar 29 de embrioni, care au început să se dezvolte în uter în numai 10 cazuri. Doar Dolly a ajuns să se nască, restul embrionilor murind în diferite stadii de evoluţie, scrie Scientific American. Oaia Dolly a devenit realitate prin transplantarea nucleului unei celule prelevate din ugerul unei oi adulte (şase ani) din rasa Finn Dorsett în ovulul denuclearizat al unei mame-gazdă din rasa de oi scoţiene cu faţa neagră.

S-a stimulat, apoi, artificial diviziunea celulară, iar uterul respectivei oi cu faţa neagră a fost purtătorul viitoarei clone. Această operaţiune a fost făcută utilizând ace microscopice, de către o echipă de geneticieni condusă de profesorul Ian Wilmut. Imediat după ce a văzut lumina zilei, oaia, botezată la început „6LL3”, a fost monitorizată 24 de ore din 24. Ea a primit numele Dolly după cântăreaţa de muzică country Dolly Parton.

De ce a fost eutanasiată

La 14 februarie 2003, după o atentă investigaţie veterinară care a relevat că oaia a dezvoltat o boală pulmonară evolutivă şi incurabilă, Dolly a fost eutanasiată. Rămăşiţele acesteia sunt păstrate la Muzeul Regal din Edinburgh. Analizele efectuate ulterior au arătat că apariţia acestei boli nu a fost prematură (pentru Dolly), la vârsta ei. Îmbătrânirea accelerată, de care părea că suferea Dolly, a fost evocată încă din luna mai a anului 1999. Un studiu a demonstrat chiar că vârsta cromozomilor săi nu era de trei ani, ci de animal nou-născut. În 2005, cercetătorul britanic Ian Wilmut, cel care a creat-o în 1996 prin clonare pe Dolly, a primit la Frankfurt, în vestul Germaniei, Premiul „Paul Ehrlich Ludwig Darmstaedter”.

Un grup de activişti împotriva clonării au încercat să o fure pe oaia Dolly, în 1998, însă planul lor a eşuat, pentru că nu au reuşit să o deosebească dintr-o turmă cu mai multe exemplare identice, a dezvăluit un participant la această acţiune. În declaraţii acordate presei scoţiene, Mark Lynas a povestit cum a încercat să o fure pe Dolly, aflată la Institutul Roslin (în apropiere de Edinburgh), un episod pe care îl prezintă în cartea lui „Seeds of Science: Why We Got It So Wrong on GMO”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel