Au venit chinezii!

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Printre știrile cu polițiste violate și magistrați care-și cară pumni în cap, o informație a trecut aproape neobservată. Chinezii de la compania China Huadian Engineering au semnat cu guvernul României memorandumul de înțelegere privind construcția unui grup energetic la Rovinari, în valoare de un milliard de euro.

Grupul, care va produce energie cât un reactor nuclear de la Cernavodă, va fi construit cu bani chinezești, într-un termen record și la cele mai înalte standarde tehnologice și de mediu. Probabil că este singura realizare majoră a Guvernului Ponta, din mai până astăzi. În același timp, Guvernul României ar putea fi un deschizător de drumuri într-o țară unde, în perioada 2009-2011, investițiile străine s-au prăbușit cu 85%.

Sper ca investiția chineză să nu fie un episod izolat. China a ajuns trezorerierul lumii, rezerva proprie atingând 4 mii de miliarde de dolari. Practic, America este finanțată de chinezi. Într-o Europă în criză, chinezii s-au mișcat cu mare viteză, achiziționând bonduri de stat din Spania, Portugalia și Italia sau porturi maritime în Grecia.

E tardiv să vorbim despre legăturile tradiționale dintre România și China, ca în vremea lui Ceaușescu. Redeschiderea relațiilor a făcut-o președintele Constantinescu în 1999 și a fost continuată de Adrian Năstase în 2004. Apoi, s-a pierdut totul. (Între timp, garniturile de politicieni - unii dintre ei școliți la noi în țară - s-au schimbat, la conducere au venit oameni noi). Norocul este că o civilizație multimilenară, așa cum este cea chineză, nu ține seama de zbaterile câtorva decenii aici, în Carpați.

În relația cu China, România are două atuuri majore: unul politic - țara este membră UE - și unul geografic – ne aflăm la granița de Est a Europei, cu acces direct prin Marea Neagră.

Tot ceea ce are nevoie acum relația româno-chineză este un strop de viziune și unul de inteligență politică. Prima ofertă de investiții, Bucureștiul o poate face, în mod firesc, europenilor și americanilor. Dacă se înregistrează un refuz sau condițiile nu sunt bune, imediat se poate deschide ușa către Est și Estul îndepărtat.

Țara, distrusă în Epoca Băsescu, are nevoie de autostrăzi, căi ferate, școli, spitale, energie. Câteva investiții, precum cea de la Rovinari - și România iese din foame.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel