Am vorbit cu doamna deputată USR Diana Buzoianu despre noile declarații halucinante ale ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. "O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit", spune ÎPS Teodosie, la același post "prietenos" cu declarațiile controversate emise de prelat: Radio Dobrogea.
Într-un nou val de declarații controversate, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a stârnit discuții aprinse cu privire la rolul și comportamentul femeilor căsătorite. Miercuri, în cadrul unei emisiuni la Radio Dobrogea, acesta a subliniat că o femeie căsătorită nu ar trebui să iasă din casă cu capul descoperit, propunând ca soluție utilizarea unei pălării.
Arhiepiscopul a răspuns unei întrebări primite de la o femeie căsătorită, care se confrunta cu rușinea familiei sale în cazul în care ar purta o eșarfă pe cap la un eveniment social. „Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie ruşine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat ÎPS Teodosie.
Aceste comentarii vin în contextul unor declarații anterioare făcute de Arhiepiscopul Teodosie, care au generat de asemenea controverse. Într-o emisiune recentă la același post de radio, el a sfătuit o femeie care a relatat că este victima abuzului psihologic din partea soțului său să își „ducă crucea” și să se roage ca Dumnezeu să compenseze lipsa de empatie a soțului ei.
Citește și - „Crucea abuzului”. IPS Teodosie, în vizorul CNCD
"Răspunsul meu este că în momentul de față avem nevoie de protejarea mult mai fermă a drepturilor femeilor.
Astfel de declarații sunt iresponsabile, sunt halucinante, depășesc orice bun simț și sunt discriminatorii. Eu aștept în continuare răspunsul de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile de acum câteva săptămâni în care domnul Teodosie spunea că femeile trebuie să-și ducă o cruce în căsătorie, să nu divorțeze sau să nu se despartă dacă sunt abuzate psihologic.
Iată, astăzi domnul Teodosie ne spune că o femeie căsătorită trebuie să-și acopere capul. Sunt drepturi pe care noi, femeile, le-am câștigat în țara asta cu luptă și cu sânge și este inacceptabil ca un om care trebuie să promoveze toleranță, un om care trebuie să promoveze drepturile oamenilor, este fix omul care, de fapt, promovează limitarea drepturilor femeilor", a subliniat aceasta.
Am întrebat-o pe doamna deputat despre stadiul în care se află prima plângere pe care a depus-o la CNCD. Amintim că există un termen imperativ de soluționare a acestor plângeri, respectiv 30 de zile.
"[N.r., Da, acesta este termenul de soluționare]. Tocmai de aceea nici nu am făcut până acum vreo declarație. Așteptăm să vedem dacă va fi rezolvată această sesizare. Eu totuși am încredere că în 2024 nu mai poți să faci declarații atât de halucinate și să nu fii sancționat, indiferent cum te cheamă, dar mai ales dacă ești un om ascultat de un public atât de mare. Oamenii se îndreaptă către tine pentru a primi niște sfaturi legate de religie, de cum să îți duci viața și tu folosești puterea asta pe care o ai, mai degrabă pentru a încălca drepturile femeilor", a mai spus Diana Buzoianu.
Foto: Crișan Andreescu
DC News a întrebat-o pe doamna parlamentar dacă este suficientă o sancțiune pecuniară. ÎPS nu va fi retrogradat din funcție după decizia CNCD.
"Din punctul meu de vedere, mai mult decât sancțiunea civilă, nu ar exista [n.r., repercusiuni]. Într-adevăr, domnul Teodosie are o funcție într-un organism clerical. Acel organism trebuie să decidă dacă se simte reprezentat de astfel de declarații, dacă Biserica Ortodoxă chiar crede că femeile trebuie să își ducă aceste cruci în cadrul căsătoriei, că femeile trebuie să îndure abuz. Biserica ar trebui să clarifice dacă chiar crede că femeile trebuie să aibă capul acoperit. Dacă nu crede că aceste lucruri sunt niște învățături pe care religia ar trebui să ni le ofere, atunci ar trebui să fie sancționați și în cadrul acelui for", a mai declarat Diana Buzoianu.
În legătură cu reacția purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului de acum aproximativ o săptămână, când acesta a menționat că „aprecierea unui abuz sau a unei violenţe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a oferit o soluţie strict duhovnicească”, Diana Buzoianu a reiterat un principiu fundamental al statului de drept.
Citește și - IPS Teodosie, penalizat. Radio Dobrogea își va duce singur crucea: Amendă de 10.000 de lei de la CNA
"Eu cred foarte mult în separarea puterilor în stat și în separarea statului de religie și de biserică. Cred că în momentul de față, declarațiile domnului Teodosie au încălcat legislația în vigoare. Menționez acest lucru cu referire la declarațiile în cazul abuzului din căsătorie, dar mi se pare că la fel de discriminatorii sunt și declarațiile pe care ÎPS le-a făcut cu privire la faptul că femeile căsătorite trebuie să aibă capul acoperit.
Dacă ești o femeie căsătorită, așadar, trebuie să fii acoperită, să nu te mai vadă lumea, în principiu. Cred că trăim totuși în 2024 în România, nu în alte țări ale lumii unde femeile sunt considerate păcătoase dacă își arată părul pe stradă.
Eu sunt avocat. Cred că ce poate să facă cel mai bine un stat democratic sănătos este să arate că acolo unde avem legislație, ar trebui să o și punem în aplicare.
Astfel, dacă domnul Teodosie astăzi face o declarație discriminatorie, să fie sancționat tot astăzi cu amenda. Mâine va face din nou o declarație discriminatorie, că aceasta este părerea lui, neînțelegând că încalcă legislația: să mai fie încă o dată amendat. Și tot așa, până când va înțelege că, indiferent de rangul pe care îl are, nu poate să facă astfel de declarații halucinate care încalcă legislația", a mai spus doamna Diana Buzoianu pentru DC News.
Sursa: Agerpres
"O să mă uit și eu pe declarațiile exacte pe care le-a făcut și, dacă o să consider că încalcă legislația, cu siguranță voi depune această sesizare. N-am niciun fel de problemă. Din punctul meu de vedere, este esențial ca oamenii aceștia care vorbesc pentru mase, pentru a-i ghida în fruntea unor lucruri dezirabile, în baza unor valori bune, în baza unor valori de toleranță, de iubire, de respect față de aproape, nu ar trebui să se folosească de funcțiile pe care le au ca să promoveze exact opusul", a conchis doamna deputat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News