Audierea în Parlament a șefului de la Apele Române, cerută de USR

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

A fost cerută audierea șefului de la Apele Române, Sorin Lucaci, în Parlament.

USR a cerut, miercuri, convocarea şi audierea în Parlament a directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, în contextul inundaţiilor din ultimele zile.

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, a solicitat audierea în comisie a directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), în contextul inundaţiilor masive care au produs în judeţele Galaţi şi Vaslui prejudicii materiale importante, dar şi pierderi de vieţi omeneşti, transmite Agerpres.

”În 2005, 76 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor. În 2013, 9 persoane au murit în judeţul Galaţi în urma inundaţiilor. Acum, în 2024, avem iar vieţi pierdute din cauza inundaţiilor, din nou în judeţul Galaţi. Autorităţile ştiu de ani de zile care sunt problemele şi ce ar trebui să facă, doar că nu iau măsurile concrete. Câte persoane mai trebuie să moară până când vor începe să acţioneze? Pentru ce s-au folosit banii? Am chemat reprezentanţii Apelor Române pentru a răspunde la toate aceste întrebări pe care românii le au de ani de zile”, a declarat Diana Buzoianu, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Scopul verificărilor la Apele Române

Conform sursei citate, audierea şefului Apelor Române, ”un apropiat al ministrului Sorin Grindeanu, potrivit presei”, are drept scop verificarea îndeplinirii atribuţiilor legale ale ANAR, dar şi de către instituţiile subordonate cu atribuţii în prevenirea unor incidente de proporţia celor petrecute în ultimele zile.

”Necesitatea acestor verificări şi clarificări este accentuată de raportul din 2022 al Curţii de Conturi, care a scos la lumină date îngrijorătoare legate de lipsa avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire emise de către ANAR cu privire la barajele şi digurile realizate pe teritoriul României. Acelaşi raport include concluzii cu privire la inexistenţa unei infrastructuri de protecţie împotriva inundaţiilor. Aceasta în condiţiile în care Legea apelor (107/1996) stipulează că orice construcţii de apărare împotriva acţiunii distructive a apei (îndiguiri, apărări şi consolidări de maluri şi albii, rectificări şi reprofilări de albii, lucrări de dirijare a apei, combaterea eroziunii solului, regularizarea scurgerii pe versanţi, corectări de torenţi, desecări şi asanări, alte lucrări de apărare) se realizează în baza avizului de gospodărire a apelor emis de ANAR, iar punerea în funcţiune a acestor lucrări se realizează numai în baza autorizaţiei de gospodărire emise de către aceeaşi autoritate”, subliniază comunicatul.

"ANAR trebuia să se ocupe cu digurile din Galaţi"

USR menţionează că şeful Apelor Române are obligaţia să prezinte public o diagnoză a infrastructurii naţionale de protecţie împotriva inundaţiilor, stadiul lucrărilor de execuţie, fondurile publice alocate în ultimii ani, precum şi situaţia statistică a numărului de baraje şi diguri neautorizate sau ale căror autorizaţii nu mai sunt valabile.

Deputatul USR Claudiu Năsui a susţinut, la rândul său, că în cadrul audierii în Parlament directorul general ANAR va avea posibilitatea să clarifice unele controverse care au planat asupra instituţiei în ultima vreme.

”Agenţia de stat care trebuia să se ocupe cu digurile din Galaţi se pare că se ocupă cu orice altceva mai puţin cu diguri. Agenţia este, de fapt, încă un program de locuri de muncă călduţe la stat: 35% din bani se duc pe salarii, 10.000 de angajaţi cu salariu mediu de aproape 8.000 lei/lună. Adică, cu 2.300 lei peste salariul mediu din privat. Diguri însă nu fac. Întreţinerea digurilor iar nu prea fac. Au făcut, în schimb, la un moment dat, plantaţie de canabis. Nu e o glumă, i-a prins DIICOT”, a afirmat Năsui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel