Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Din cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.
În prezent, cei nouă judecători sunt împărțiți în două tabere. Conform calcului influenței politice, de o parte se află Valer Dorneanu, Petre Lăzăroiu, Maya Teodoroiu, Marian Enache, Ștefan Minea. De partea cealaltă s-ar afla Daniel Morar, Livia Stanciu, Varga Attila, Mona Pivniceru.
Judecătorilor Ștefan Minea, Maya Teodoroiu și Petre Lăzăroiu le expiră mandatele. Vom avea noi judecători, iar întrebarea care se pune este - se schimbă raportul de forțe la CCR?
Fostul consilier prezidenţial Simina Tănăsescu a fost numită luni judecător la Curtea Constituţională, în locul lui Petre Lăzăroiu, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor i-a validat, marţi, pe toţi candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida. Plenul Camerei Deputaţilor urmează să decidă prin vot care dintre candidaţi va fi ales judecător al Curţii Constituţionale.
La audieri, deputatul Ioan Cupşa, propus de PNL, a spus că, dacă va fi numit la CCR, va fi reprezentantul fiecărui cetăţean al României. Vlad Ştefan, propus de USR, a precizat, în faţa parlamentarilor din Comisia juridică a Camerei, că este avocat şi nu este membru al unui partid politic, ceea ce reprezintă un avantaj. Gheorghe Stan, şeful Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, propus de PSD, a subliniat că în funcţiile pe care le-a deţinut şi-a îndeplinit atribuţiile cu imparţialitate.
În locul lui Petre Lăzăroiu vine Simina Tănăsescu, judecător numit de Klaus Iohannis. Judecătorul Lăzăroiu a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și s-a aflat în mijlocul unor repetate controverse. Lăzăroiu s-a situat de partea PSD în 2018, când a declarat că a fost contactat de consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că există solicitări ale societății civile privind emiterea unui decret pentru încetarea mandatului de judecător. După aceste declarații, Simina Tănăsescu a demisionat.
Mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu, numită de Senat, expiră. Aceasta fusese desemnată de PSD. A votat mai întotdeauna de partea PSD.
Ștefan Minea a avut, de cele mai multe ori, poziții nefavorabile modificărilor legislative. Au fost și cazuri când a fost de partea majorității formate din judecătorii apropiați puterii.
Actualul șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea.
Fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga este propunerea PSD pentru funcţia de judecător al CCR, din partea Senatului. El ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.
Rămâne de văzut cum se va schimba echilibrul de forțe la CCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu