Audieri la CSM. Gabriela Scutea, despre Cătălin Predoiu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Procurorii trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile în baza cadrului legislativ existent, fără să solicite permanent modificări, a afirmat marţi, la audierea de la Consiliul Superior al Magistraturii, Gabriela Scutea, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea Parchetului General.

'Trebuie să lucrăm în fiecare zi în cadrul legislativ existent, fără să cerem imperativ modificări legislative. Ele uneori se vor impune de la sine, ca o consecinţă a deciziilor Curţii Constituţionale, ca o consecinţă a legislaţiei adoptate la nivelul Uniunii Europene, însă trebuie să vedem ce putem face şi să facem bine în cadrul existent', a spus Gabriela Scutea în faţa Secţiei pentru procurori a CSM. Ea a adăugat că se bazează pe capacitatea profesională a tuturor procurorilor pentru implementarea planului său managerial. 'Am încredere în colegii mei, de la toate nivelurile din ierarhie. Am încredere că pot să lucreze, că uneori pot să lucreze repede, că alteori ştiu să găsească elementul care face diferenţa, că dau încrederea lor conducătorilor de parchete, în aşa fel încât rezultatul care se propagă către cetăţean, către justiţiabil să fie unul care emană calitate a activităţii şi preocupare pentru drepturile fundamentale', a precizat Scutea.

'Am primit cu deosebită bucurie evaluarea domnului ministru'

'În opinia sa, decizia ministrului Justiţiei de a o propune pentru funcţia de procuror general arată că are potenţial pentru a-şi îndeplini sarcinile manageriale. 'Am primit cu deosebită bucurie evaluarea domnului ministru (ministrul Justiţiei - n.r.) la 21 ianuarie, când a anunţat rezultatele selecţiei, pentru că, din punct de vedere profesional, fiecare dintre noi, chiar dacă ajungem la o anumită vechime sau maturitate a profesiei, poate că încă nu ne vedem anumite valenţe. De aceea, în momentul în care domnul ministru mi-a conturat un profil apt să rezolve la 360 de grade statusul curent al Ministerului Public, ducându-l înspre rezultate de performanţă, înseamnă că există ceva, există un potenţial', a mai spus Gabriela Scutea.

Întrebată de membrii Secţiei ce o deosebeşte, la nivel profesional şi personal, de anul 2017, în contextul OUG 13, aceasta a răspuns: 'Dacă am fost prezentă în procesul de pregătire a Ordonanţei 13 nu înseamnă că am fost prezentă aderând la ceea ce a conţinut. Am fost alături de poziţiile exprimate de Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, subliniind neadecvarea demersului de a introduce aceste modificări la contextul general, la obiectivele pe care le are sistemul judiciar şi la obiectivele din cadrul MCV. Din punctul meu de vedere, nu există deosebire decât, poate, în modul în care am abordat comunicarea. (...) Poziţiile mele au fost în continuare consecvente, pentru că m-am referit la pragul de 10.000 de euro care să fie unul orientativ pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în urma deciziei Curţii Constituţionale.'

'Am indicat argumentele într-o poziţie publică recentă. Vreau să vă spun că am continuat pe aceeaşi atitudine în cursul anului 2017, dacă nu greşesc, în luna august, când domnul ministru Tudorel Toader a organizat o dezbatere cu privire la ce fel de prag să fie. Şi atunci am discutat cu colegii mei de la Parchetul Tribunalului, dacă este necesar să abordăm un punct de vedere pe care să îl transmitem la Bucureşti. (...) Mă consider consecventă de o manieră constructivă în principiile mele'.

Candidații audiați la CSM

Cei trei candidaţi propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT sunt audiaţi marţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Gabriela Scutea - pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin Nicu Bologa - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Giorgiana Elena Hosu - pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Conform procedurii, Consiliul Superior al Magistraturii va acorda un aviz consultativ. După obţinerea acestuia, ministrul Justiţiei urmează să înainteze propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai PG, DNA şi DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel