Guvernul Ciolacu 2 ar urma să fie învestit printr-o procedură fulger, pentru ca în seara asta să aibă loc prima ședință a noului cabinet.
Update 4: Coaliția a lansat programul de guvernare.
Coaliția PSD-PNL-UDMR a prezentat un program de guvernare centrat pe „patriotism economic,” care urmărește sprijinirea companiilor locale pentru a deveni „campioni regionali,” menținerea cotei unice de impozitare timp de patru ani și implementarea unor reforme fiscale și administrative. Printre măsurile propuse se numără reducerea taxelor pe muncă, actualizarea redevențelor pentru resurse naturale, creșterea contribuției la Pilonul II de pensii și scutiri fiscale pentru tineri și pensionari activi.
De asemenea, se intenționează reducerea numărului de ministere, comasarea serviciilor deconcentrate și lansarea unui program de investiții pentru zonele defavorizate. Obiectivul este consolidarea fiscal-bugetară în conformitate cu angajamentele europene și reducerea inegalităților regionale, dar implementarea rămâne un test esențial pentru viitorul acestei guvernări.
Update 3: Lista miniștrilor din noul Guvern
Interne - PNL/ Cătălin Predoiu
Justiţie - PSD/ Radu Marinescu
Finanţe - UDMR/ - Tanczos Barna
Dezvoltare – UDMR/ - Cseke Attila
Transporturi - PSD/ Sorin Grindeanu
Energie - PNL/ Sebastian Burduja
Sănătate - PSD/ Alexandru Rafila
Apărare - PSD/ Angel Tâlvar
Externe - PNL/ Emil Hurezeanu
Cultură - PSD/ Natalia Intotero
Educaţie – PNL/ Daniel David
Fonduri Europene - PNL/ Marcel Boloş
Agricultură - PSD/ Florin Barbu
Muncă şi familie - PSD/ Simona Bucura Oprescu
Economie si Digitalizare - PSD/ Bogdan Ivan
Mediu - PNL/ Mircea Fechet
Update 2:
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, semnarea acordului politic între PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale pentru a prelua guvernarea.
"Avem un acord politic. Fiecare dintre semnatari a înţeles mesajul românilor de la alegerile generale", a declarat Ciolacu.
Potrivit acestuia, obiectivele coaliţiei sunt apărarea locului României în Europa şi NATO şi apărarea identităţii naţionale.
"Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic a înţeles semnalul românilor de la alegerile generale şi cred că datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul şi locul României în Europa, în NATO şi, nu în ultimul rând, să apărăm valorile şi identitatea naţionale. Nu va fi un mandat uşor pentru viitorul Guvern, dar aşteptarea românilor este pentru reforme, pentru transparenţă, pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi aşteptarea mediului de afaceri, este pentru o predictibilitate şi sustenabilitate financiare. Ne asumăm împreună acest lucru", a subliniat Ciolacu.
Update 1:
Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de partidele din coaliţie pentru Preşedinţia României, a anunţat luni preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan.
"PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a arătat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor, notează Agerpres.
------------------------------------------------------------------
Calendarul este unul strâns, procedurile urmând să fie parcurse într-un ritm accelerat pentru a asigura stabilitatea guvernamentală și pentru a pune în funcțiune noul Executiv.
Conform planului anunțat de coaliție, ziua va începe cu o serie de declarații de presă ale liderilor partidelor care susțin guvernul. Acestea vor avea loc în fața Cabinetului președintelui Camerei Deputaților, în jurul orei 8:30.
La ora 9:00 este prevăzută alegerea noilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, un pas esențial în reconfirmarea echilibrului politic din Parlament.
La ora 11:00, președintele Klaus Iohannis îl va desemna oficial pe Marcel Ciolacu pentru formarea noului guvern. Următoarele ore vor fi dedicate depunerii programului de guvernare la Parlament, audierilor miniștrilor propuși în comisiile de specialitate și votului de învestitură în plenul reunit.
După votul din Parlament, membrii Guvernului Ciolacu 2 vor depune jurământul la Palatul Cotroceni, iar seara se va încheia cu prima ședință a Executivului, programată la Palatul Victoria.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani".
"Eu sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani", a declarat Marcel Ciolacu, duminică seară, la finalul Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat.
El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe care îi va propune PSD. Singura propunere pe care a detaliat-o a fost cea pe care partidul o va avea la Justiţie.
"Ministrul Justiţiei este un avocat, avocat de Înaltă Curte, un om cu foarte multă experienţă în domeniu. În acest moment era ales preşedinte al Comisiei juridice şi partidul îl susţine", a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.
Componența noului Cabinet reflectă negocierile intense dintre partidele coaliției, fiecare dintre ele având alocate portofolii strategice:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu