EXCLUSIV  Augustin Buzura, omagiat la Teatrul Național București

Luni, 11 decembrie, în Sala Atelier, a Teatrului Național București, a avut loc Gala Fundației Culturale Augustin Buzura (FAB), întâlnirea anuală cu sponsorii, susținătorii și colaboratorii, în prezența unor numeroase personalități din varii domenii. Ambasadorul George Maior, prezent la eveniment, a evocat personalitatea și rolul jucat de prozatorul Augustin Buzura în cultura română.

 

 

George Maior: „Diseminarea valorilor culturale naționale, o obligație.”

„Augustin Buzura, fondatorul Fundației, a fost un creator și de instituții, pe lângă faptul că este un mare prozator. Îl numesc și creator de instituții pentru că prin multe eforturi, într-un moment foarte complex și dificil pentru România, a sesizat foarte bine necesitatea unei fundații naționale de cultură pentru că avea credința și convingerea absolută că un stat, o societate și o națiune nu pot supraviețui, nu pot progresa și nu se pot dezvolta în afara unui cadru care să ofere atât creație culturală cât și diseminarea acestor valori la nivelul societății. Augustin Buzura avea credința că o societate care este lipsită de acest compas al valorilor, care nu este în stare să discearnă între valori reale, un sistem etic împărtășit și între pseudovalori, este o societate sortită unui eșec identitar. De fapt, așa cum spunea într-una din reflecțiile sale - o societate a celor care nu sunt nici vii, nici morți, o frază și o sintagmă foarte puternică a domniei sale. De asemenea, avea convingerea că nici în plan extern, un stat, o națiune, nu pot performa peste mediocritate dacă nu încearcă, nu se străduiesc să disemineze valorile culturale naționale la nivel internațional, astfel încât să existe și o recunoaștere a demnității acelui stat, a valorii sale, a posibilităților sale de a se exprima corespunzător în lume.” a subliniat George Maior

„Ne-a trasat niște avertismente foarte puternice.”

„A luptat foarte mult pentru aceste idealuri, câtă vreme s-a aflat la cârma Fundației Culturale Române, pe care a înființat-o și apoi a Institutului Cultural Român, pe care, de asemenea, l-a înființat. A luptat cu multe forțe adverse, a întâmpinat multe obstacole, dar întotdeauna cu încrâncenare și în același timp răbdare, a încercat să își desfășoare acest program. Ne-a trasat niște avertismente foarte puternice în ceea ce privește faptul că un stat, o națiune, lipsite de cultură, pot degenera și își pot pierde identitatea și posibilitate de a se manifesta în lume. Din acest punct de vedere, era un mare patriot și în adevăratul sens al cuvântului, dar și un spirit universal, un mare naționalist de construcție, dar și un european clasic, care înțelegea valoarea culturii, concepte pe care, din păcate, le vedem astăzi tot mai mult în opoziție (n.r. unele cu altele) și vedeți ce poate ieși din acest lucru și la nivel statal, societal și la nivelul exprimării noastre. Eu am învățat foarte multe de la el, din acest punct de vedere, și cred că acum ar trebui să reflectăm mai serios la mesajul lui, după atâția ani, mai ales că trăim vremuri extrem de complicate, care ne relevă încă o dată faptul că forța noastră de reziliență trebuie să stea în asumarea culturii și valorilor pentru a rezista unui timp istoric extrem de imprevizibil și cu multe efecte negative. Atât la nivel individual, cât și la nivelul țării noastre.” a conchis diplomatul

Adresându-se asistenței, Anamaria Maior-Buzura, președinta Fundației Augustin Buzura, a subliniat importanța sprijinului colaboratorilor FAB:

„Sunteți cu toții dragii mei prieteni și vă mulțumesc pentru lucrul aceasta. Sunteți alături de noi acum când încheiem în mod festiv încă un an de activitate a Fundației Culturale Augustin Buzura. Vreau să știți că facem în continuare tot ce ne-am propus. La fel ca toți cei prezenți, credem în bine și frumos și facem toate eforturile ca societatea românească să devină tot mai bună, cu fiecare an care trece. După cum știți, nu putem să izbăvim singuri și pentru asta avem nevoie de voi. Așa că oricât de greu mi-ar fi, mărturisesc că avem nevoie de susținerea voastră. Binele și frumosul se fac împreună și pentru asta vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în mod personal. Vă invit cu tot dragul la spectacol. E un spectacol de suflet.”

Vlad Ivanov și Lucian Maxim, excepționali în Raport asupra Iubirii

Participanții la Gala Fundației Augustin Buzura au fost invitați să asiste la spectacolul dramatic cu muzică live, Raport asupra iubirii, a cărui premiera britanică a avut loc la Londra, la artsdepot, pe 25 iunie 2023. Este vorba despre un monolog după romanul lui Augustin Buzura, „Raport asupra singurătății“ , tradus și publicat în Marea Britanie de Profusion International, susținut de actorul Vlad Ivanov și însoțit de muzică live, compusă și interpretată de Lucian Maxim.

Povestea monologului

Retras undeva la munte, în pustietate, lângă o fostă stație meteorologică, doctorul Cassian Robert rememorează momente de succes sau neîmpliniri profunde, își amintește iubirile statornice sau trecătoare – în fapt, timpul care nu se mai poate întoarce, motiv pentru care se simte extrem de aproape de sfârșit, plasându-se pe marginea prăpastiei și a... vieții. Un labirint, tenebros și misterios, de trăiri foarte intense, în care personajul lui Vlad Ivanov plonjează cu toată forța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel